Chleb z ziarnami | łatwy i szybki przepis

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na zdrowy chleb z ziarnami. Jest to naprawdę prosty do zrobienia wypiek, który na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły, pachnie na cały dom i taki chrupiący!

Do zrobienia nie potrzebujemy maszyny ani innych urządzeń. Odkąd dostałam ten przepis, piekłam go już wielokrotnie. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Chlebek jest smakowity i bardzo pożywny. Zawiera sporo błonnika i zróżnicowanych węglowodanów. Syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi.

Na pewno jest zdrowsza alternatywa niż białe, pszenne bułki ze sklepu lub sztucznie barwione pieczywo. Po wystudzeniu możecie zamrozić resztki chleba, aby nic się niepotrzebnie nie zmarnowało. dzięki temu w domu zawsze będą świeże i pyszne kanapki. Jesteście ciekawi przepisu na chleb z ziarnami? Zapraszam do przepisu!

Przepis na chleb z ziarnami

Składniki:

  • dwie szklanki wody
  • pół kg mąki razowej lub orkiszowej
  • pięć g drożdży świeżych (lub odpowiednio suszonych)
  • pół szklanki otrąb pszennych i żytnich
  • pięć łyżek płatków owsianych
  • dwie łyżki siemienia lnianego i nasionek chia
  • dwie łyżki nasion słonecznika, dyni, czarnuszki i sezamu
  • po łyżeczce cukru i soli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz. i 20 min..

Z przepisu wychodzą mi zazwyczaj dwie typowe foremki keksówki lub jeden duży chlebek.

  • Na początku oczywiście drożdże

    Jeśli są świeże, rozdrabniamy je widelcem i mieszamy je z odrobiną wody wody. Dosypujemy cukru, znów mieszamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około dwadzieścia minut. W ciepłe miejsce, np. przy kaloryferze.
    Tymczasem przygotowujemy resztę masy. Wsypujemy do dużej miski płatki, mąkę, otręby oraz ziarenka. Czyli po prostu wszystkie składniki suche. Następnie dobrze mieszamy. Ja lubię to robić drewnianą łyżką. Kolejnym krokiem jest połączenie składników.
    chleb

  • Kolejnym krokiem jest połączenie składników

    Do suchej masy wlewamy masę drożdżową razem z wodą. Powoli ucieramy w miarę wlewania. Wciąż robię to powoli, tą samą łyżką.
    Dopiero, gdy ciasto zmienia konsystencję, zaczynam mieszać zmoczoną ręką. Potem wyrabiam masę palcami. Mieszam do dokładnego połączenia składników. Z reguły przez kilka minut.chleb

  • Przygotowuję foremki na chleb

    Smaruję je olejem, czasem masłem i obsypuję otrębami lub bułką tartą. Gotową masę przekładam do foremek. Teraz wystarczy odstawić je na chwilę do wyrośnięcia, znów w ciepłe miejsce. Tym razem na około godzinę.
    Jeśli już nie chodzą u was grzejniki, jest na to sposób. Włączam piekarnik, nagrzewam przez chwilkę, następnie wyłączam. Wsadzone do niego foremki otrzymają wystarczająco dużo ciepła. Aby nie marnować prądu, wsadzam także coś ekstra. Zrobione na szybko muffinki, przepyszne ciasteczka, chipsy z bananów, marchewki lub nawet z jabłka. Czy same zioła do podsuszenia.
    Po godzinie sprawdzamy, czy masa wystarczająco wyrosła. Jeśli tak, pieczemy chlebki w temperaturze 190 stopni przez około pięćdziesięciu minut. Najlepiej ustawić piekarnik na góra-dół.chleb

A tutaj jeszcze pyszne kanapeczki przygotowane z tego oto chlebka. Niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęcia wypieku w całości, bo zaczął znikać, zanim jeszcze na dobre wystygł 🙂 Często tak bywa, ponieważ jest pyszny!

chleb z ziarnami

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie taki upiec. dajcie znać, jak wyszedł. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 83

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 177
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek