Czy jajecznica może być zdrowa? Oczywiście! Ale nie tradycyjna, przygotowywana na maśle, z boczkiem, kiełbasą i cebulą czy innymi tego typu “frykasami” :)
Taki ciężki posiłek na śniadanie sprawi, że będziemy nieco zaspani i otępiali, możliwe, że przejedzeni i prawdopodobnie mniej produktywni przez resztę dnia.
Natomiast jajecznica na oleju kokosowym lub rzepakowym, z małą ilością zdrowego tłuszczu i dodatkiem świeżych warzyw to znakomicie rozgrzewający posiłek, pełen niezbędnego białka, witamin i błonnika.
Taka kolorowa jajecznica to doskonały pomysł na zdrowe, ciepłe i sycące śniadanie, posiłek przed treningiem, lunch do pracy a także szybkie do przygotowania danie na każdy ciężki, zimowy dzień.
Składniki
- 2 jajka na osobę
- pół czerwonej papryki
- garść szpinaku -baby liści
- cebulka
- pomidorki koktajlowe lub cały, duży pomidor
- olej lub masło kokosowe
- czosnek -ząbek, jak ktoś lubi
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie jajecznicy
Najpierw wbijamy jajka do miski. Paprykę, pomidor i dymkę kroimy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, smażymy czosnek z przyprawami przez kilka sekund i dodajemy cebulkę. Potem przesmażamy krótko warzywa, tylko tyle, żeby zmiękły i przeszły aromatem przypraw. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i wszystko razem smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Proste, prawda?
Alternatywą dla jajecznicy na śniadanie może być także smakowity posiłek na słodko. Zapraszam do zerknięcia mój przepis na zdrowe i smaczne placuszki pancakes.Dzieci je uwielbiają! :)
Spróbujecie takiej zdrowej jajecznicy? Smacznego! :)
Ale bym zjadła!
wyglada pysznie!
Polecam na weekend!
Super przepis! Idealne śniadanko. Pozdrawiam serdecznie ☺
Dziękuję! Jest pyszna :)