Hej, kochani. Zastanawiałam się ostatnio, czy zdrowe i smaczne pancakes, czyli amerykańskie placuszki są możliwe? Oczywiście, że tak!
Fit pancakes są rumiane i pyszne, zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu, rozgrzewają a do tego sycą na długo, dlatego są idealnym śniadaniem przed treningiem, na ciężki dzień w pracy i na niepogodę! Jeśli chcecie się o tym przekonać, jakie są chrupiąc ei pyszne, do tego nietuczące, zapraszam serdecznie do mojego prostego przepisu!
Pancakes, amerykańskie placuszki z bananami
Składniki:
- 2 małe jajka
- 2 małe, dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub razowej
- 1/2 łyżeczki sody
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek. Banany obierz i zblenduj na krem, dodaj do żółtek i miksuj, aż masa będzie puszysta. Dodaj mąkę i sodę. Połącz wszystko mikserem. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją do masy i wymieszaj za pomocą łyżki delikatnie, by piana nie opadła.
Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. Nakładaj na patelnię po kopiastej łyżce puszystej masy. Smaż z obu stron do zrumienienia. Olej kokosowy jest świetny do smażenia, nie dość, że zdrowy, to jeszcze nic się na nim nie przypala.
- Do ciasta można dodać innej mąki np. ryżowej lub do pszennej, białej wystarczy dodać zmielonych otrąb, aby wzrosły jej wartości odżywcze.
- Placuszki można także zrobić w wersji wegańskiej, z zamiennikiem jajek aby masa się dobrze kleiła.
- Ja często smażę na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, bo odrobinę oleju dodałam już do masy.
Sprawdź też przepis na Naleśniki budyniowe: pyszne i zdrowe fit śniadanie
Skusicie się na takie ciepłe śniadanie? Smacznego!
wyglada pysznie! mniam
Są świetne, pozdrawiam :)