Zupa grzybowa wigilijna, z suszonych grzybów

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, świąteczne dania: zupa grzybowa wigilijna, z suszonych grzybów. Na naszym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania!

Zrobienie tej grzybowej zupy jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do gotowania możemy użyć suszonych grzybów, borowików i/lub podgrzybków ze sklepu, najlepiej jednak użyć tych własnoręcznie zbieranych podczas jesiennych wypadów do lasu. Wtedy święta maja ten swój szczególny klimat, a zupa smak, któremu nikt się nie oprze. Przyznaję, że taka ciepła, pachnąca, aromatyczna grzybowa zupa jest moim ulubionym daniem wigilijnym! Nic się nie równa ze smakiem tej odpowiednio przyrządzonej. Jeśli szukacie właśnie takiego przepisu, zapraszam do dalszej części posta. Będzie pysznie!

Zupa grzybowa wigilijna, z suszonych grzybów

Zupa grzybowa wigilijna -przepis, jak wykonać

Składniki  

  • 70 g grzybów suszonych -borowików, podgrzybków
  • 1,5 litra bulionu grzybowego
  • 1 cebula, marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka tymianku i majeranku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

Zupa grzybowa wigilijna

  1. Namoczenie grzybów.

    Suszone grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, zalewamy w garnku ciepłym bulionem i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc.

  2. Smażenie.

    Tymczasem zeszklimy na oleju drobno pokrojoną cebulę, kolejno dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę i podsmażamy przez ok. 2 minuty, potem obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę podsmażamy przez około minutę.

  3. Gotowanie.

    Wlewamy do garnka namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotowujemy je na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wciąż mieszając gotujemy pod przykryciem do miękkości.

  4. Doprawianie.

    Zupę odstawiamy z ognia i miksujemy z dodatkiem natki pietruszki oraz śmietanką. Gotowe!

Zupa grzybowa wigilijna, z suszonych grzybów

Podobne: Co zrobić z resztkami jedzenia | no waste

Zupa grzybowa-uwagi

  • Taką gotową zupę możemy przygotować nawet dwa dni wcześniej, przejdzie smakiem w lodówce i będzie jeszcze lepsza. Można też ją zawekować i przechować przez kilka dni w lodówce.
  • Zupę podawajmy czystą, z kawałkami gotowanych grzybów lub z grzankami.

Skusicie się na moją pyszną zupę grzybową? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 138

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Liczba artykułów: 293
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek