Hej, kochani! Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: keto sernik orzechowy czyli szybkie ciasto, które jest zdrowe, smaczne i w wersji ketogenicznej, ale w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim i tuczącym słodkościom.
W dodatku ten sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, idealny wprost na słodkie śniadanie, jako deser do kawy jak i dla gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Dobre ciasto bez pieczenia na Sylwestra, przyjęcia, święta i urodziny.
Keto sernik dodatkowo jest tani, a składniki można znaleźć bez problemu w każdym sklepie spożywczym, więc jest idealnym przepisem dla początkujących na diecie ketogennej lub ich rodzin, które chcą zrobić dla nich taki pyszny deser. U mnie na świętach wszyscy się nim zajadali, jest pyszny! Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te keto pychotki, zapraszam do dalszej części postu.
Keto ciasto sernik orzechowy: przepis, jak zrobić
Składniki:
- duże opakowanie (500 g) serka mascarpone
- 2 opakowania (500 ml) słodkiej śmietanki min. 30% (polecam Piątnica)
- 70 g masła
- 350 g masła orzechowego gładkiego 100% (bez cukru, olejów, dodatków itd)
- 2 łyżki erytrytolu
- kilka kropli aromatu śmietankowego/rum/wanilia
- domowa keto polewa lub gorzka czekolada min. 80 % do rozpuszczenia
- 180 gramy mieszanki różnych orzechów (bez rodzynek itd)
- orzeszki, migdały do dekoracji
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
keto ciasto bez pieczenia sernik ketogeniczny
- Najpierw spód.
Wyjmujemy składniki z lodówki- muszą być w temperaturze pokojowej. Orzechowa mieszankę miksujemy/blendujemy na drobno. Rozpuszczamy masło i nieco studzimy. Następnie mieszamy masło dobrze z orzechami i wyrzucamy masę do naszej formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią.
- Lodówka.
Dociskamy, ugniatamy dobrze dookoła. Można zrobić sam spód lub kawałek ścianek. Spód przykrywamy papierem, obciążamy i wstawiamy o lodówki do zastygnięcia. Tymczasem robimy masę.
- Czas na masę.
Ubijamy 400 ml śmietanki na sztywno w jednej misce. W drugiej ubijamy lekko mascarpone z masłem orzechowym. Delikatnie i stopniowo dodajemy do tej masy ubita śmietanę, olejek i erytrytol. Ew. dosładzamy do smaku.
- Wykładanie masy.
Gotową masę wyrzucamy na nasz spód, formujemy wierzch na równo i ponownie wsadzamy do lodówki. Musi się zastygnąć, najlepiej co najmniej godzinę.
- Polewa.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła, potem dodajemy pozostała śmietankę. Nieco przestudzona szybko gęstnieje! Polewamy nią sernik, posypujemy orzeszkami, dekorujemy i wsadzamy (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Keto ciasto sernik orzechowy z masacapone bez pieczenia- uwagi:
Keto Sernik długo się zastyga i dobrze jest go przygotować poprzedniego dnia.
Najlepiej, żeby sernik cały czas stał w lodówce, wyjmowany tylko do krojenia i podawania, inaczej nie będzie się trzymał. Jeśli to problem, do masy po ubiciu można dodać łyżkę żelatyny z odrobiną wody.
Podobne: Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki
Spróbujecie przepisu na pyszny keto sernik? Asia