Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto sernik orzechowy bez pieczenia

Keto sernik orzechowy bez pieczenia

Keto sernik orzechowy z masacapone bez pieczenia

Hej, kochani! Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: keto sernik orzechowy czyli szybkie ciasto, które jest zdrowe, smaczne i w wersji ketogenicznej, ale w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym, ciężkim i tuczącym słodkościom.

W dodatku ten sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, idealny wprost na słodkie śniadanie, jako deser do kawy jak i dla gości, na pewno wszystkim zasmakuje. Dobre ciasto bez pieczenia na Sylwestra, przyjęcia, święta i urodziny.

Keto sernik dodatkowo jest tani, a składniki można znaleźć bez problemu w każdym sklepie spożywczym, więc jest idealnym przepisem dla początkujących na diecie ketogennej lub ich rodzin, które chcą zrobić dla nich taki pyszny deser. U mnie na świętach wszyscy się nim zajadali, jest pyszny! Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na te keto pychotki, zapraszam do dalszej części postu.

Keto sernik orzechowy z masacapone bez pieczenia

Keto ciasto sernik orzechowy: przepis, jak zrobić

Składniki:

  • duże opakowanie (500 g) serka mascarpone
  • 2 opakowania (500 ml) słodkiej śmietanki min. 30% (polecam Piątnica)
  • 70 g masła
  • 350 g masła orzechowego gładkiego 100% (bez cukru, olejów, dodatków itd)
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • kilka kropli aromatu śmietankowego/rum/wanilia
  • domowa keto polewa lub gorzka czekolada min. 80 % do rozpuszczenia
  • łyżka kakao
  • 180 gramy mieszanki różnych orzechów (bez rodzynek itd)
  • orzeszki, migdały do dekoracji

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina.

keto ciasto bez pieczenia sernik ketogeniczny

  1. Najpierw spód.

    Wyjmujemy składniki z lodówki- muszą być w temperaturze pokojowej. Orzechowa mieszankę miksujemy/blendujemy na drobno. Rozpuszczamy masło i nieco studzimy. Następnie mieszamy masło dobrze z orzechami i kakao, wyrzucamy masę do naszej formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią.

  2. Lodówka.

    Dociskamy, ugniatamy dobrze dookoła. Można zrobić sam spód lub kawałek ścianek. Spód przykrywamy papierem, obciążamy i wstawiamy o lodówki do zastygnięcia. Tymczasem robimy masę.

  3. Czas na masę.

    Ubijamy 400 ml śmietanki na sztywno w jednej misce. W drugiej ubijamy lekko mascarpone z masłem orzechowym. Delikatnie i stopniowo dodajemy do tej masy ubita śmietanę, olejek i erytrytol. Ew. dosładzamy do smaku.

  4. Wykładanie masy.

    Gotową masę wyrzucamy na nasz spód, formujemy wierzch na równo i ponownie wsadzamy do lodówki. Musi się zastygnąć, najlepiej co najmniej godzinę.

  5. Polewa.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła, potem dodajemy pozostała śmietankę. Nieco przestudzona szybko gęstnieje! Polewamy nią sernik, posypujemy orzeszkami, dekorujemy i wsadzamy (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Keto ciasto sernik orzechowy z masacapone bez pieczenia- uwagi:

Keto Sernik długo się zastyga i dobrze jest go przygotować poprzedniego dnia.

Najlepiej, żeby sernik cały czas stał w lodówce, wyjmowany tylko do krojenia i podawania, inaczej nie będzie się trzymał. Jeśli to problem, do masy po ubiciu można dodać łyżkę żelatyny z odrobiną wody.

Podobne: Keto sernik bez spodu: puszysty, prosty i szybki

Spróbujecie przepisu na pyszny keto sernik? Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 176

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *