Witajcie, kochani. Dzisiaj mam dla was kolejny post z cyklu zdrowie- porozmawiamy o tym, czym jest olej kokosowy i jakie są jego pozytywne właściwości dl naszego zdrowia, urody i lepszej odporności.
Cały świat już od dłuższego czasu zachwyca się dobroczynnymi właściwościami oleju kokosowego. Stosujemy go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz jako swoisty suplement diety o cudownych właściwościach, który czyni z niego uniwersalny kosmetyk i remedium na wszelkie choroby. Olej kokosowy jest złożony ze średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, a więc nie wywiera negatywnego wpływu na poziom naszego cholesterolu. Wprost przeciwnie, obniżają ryzyko chorób serca i zawału. Zawiera także kwas lautynowy, w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn, czyli znaną medycynie substancję antywirusową, antybakteryjną oraz antygrzybiczną. Właśnie to sprawia, ze olej koksowy, zwłaszcza nierafinowany i spożywany na surowo jest tak cenny dla naszego zdrowia i lepszej odporności. Nie jest to więc taki zwykły olej kuchenny. Jeśli jesteście ciekawi, jak się go stosuje, zapraszam do dalszej części postu.

Czym jest olej kokosowy?
Olej kokosowy, zwany też masłem kokosowym powstaje z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego, zwanego koprą. Najzdrowszy olej zdrowy uzyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno.
Składa się głównie z średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, a więc nie wywiera negatywnego wpływu na poziom naszego cholesterolu. Wprost przeciwnie, obniżają ryzyko chorób serca i zawału.
Olej składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80-90%): kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy i kwasy nienasyconych (od 4 do 10%): kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.
W jego skład wchodzi także kwas lautynowy, który w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn, czyli znaną medycynie substancję antywirusową, antybakteryjną oraz antygrzybiczną, która także wspomaga układ immunologiczny i co za tym idzie- naszą odporność.
Olej kokosowy- dlaczego jest taki zdrowy?
Od dawna olej kokosowy znany jest jako środek wspomagający odchudzanie i regulujący nasz metabolizm. Olej zawiera też antyoksydanty, które uchronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnią proces starzenia i utrzymują skórę w dobrej kondycji.
Olej kokosowy wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz profilaktykę i leczenie cukrzycy.
Ma dużą zawartość witaminy E, więc działa ochronnie na skórę, leczy grzybicę i łuszczycę oraz trądzik, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
Jest bakteriobójczy, zapobiega powstawaniu próchnicy i zapaleniu dziąseł, z powodzeniem stosuje się go w higienie jamy ustnej, np. pastach do zębów.
Wspomaga także leczenie uciążliwej migreny, zgagi, zapaleń mięśni i stawów. Także zmniejsza występowanie napadów padaczkowych i łagodzi bóle menstruacyjne.
Olej kokosowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, używa się go w pielęgnacji skóry całego ciała, twarzy oraz włosów. Z powodzeniem przygotujemy z niego domowe kosmetyki DIY.
Podobne: Nutrikosmetyk- co to jest, działanie i jak go stosować

Rafinowany czy nierafinowany, jaki olej wybrać?
Warto kupować olej nierafinowany i świeżo tłoczony na zimno. Ten rodzaj ma najwięcej składników odżywczych tak cennych dla naszego organizmu. Oleju rafinowany produkowany jest przemysłowo w bardzo wysokich temperaturach i dlatego jest znacznie mniej odżywczy, ubogi w witaminy. Najbardziej wartościowy rodzaj te nierafinowany i organiczny, niestety takie oleje są także najdroższe.
Olej nierafinowany od rafinowanego bardzo łatwo jets odróżnić, nie tylko za pomocą ceny. Świeży, nierafinowany olej będzie delikatnie pachnieć i smakować kokosem oraz ma mleczno białą barwę. Rafinowany jest bezzapachowy, bezbarwny i bez smaku.
Jak stosować olej kokosowy?
Osoby na dicie ketogenicznej i miłośnicy fitness na pewno już od dawna stosują łyżeczkę oleju kokosowego do herbaty i kawy. Można nim także wzbogacać koktajle, nie tylko te na słodko. Oczywiście świetnie sprawdza się jako zastępca masła i margaryny, a także typowego, ubogiego w składniki odżywcze oleju do smażenia. Nie ma zbyt słodkiego posmaku, więc sprawdzi się jako dodatek w większości dań, nawet w tradycyjnej, polskiej kuchni.
Co ciekawe ten olej nie powoduje odkładania się nadmiaru tłuszczy, wprost przeciwnie- przyspiesza metabolizm, a zatem wspomaga odchudzanie. Powinnismy dodać chociaż łyżeczkę dziennie cudownego specyfiku do naszej codziennej diety.

Podsumowanie
Jak widzicie, olej kokosowy to cudowny środek do wzbogacenia naszej diety oraz apteczki i kosmetyczki. Zawsze warto mieć w domu słoiczek tego uniwersalnego specyfiku, który sprawdza się w każdej okoliczności. Niedługo napisze także poradnik o tym, jak stosować olej kokosowy w naturalnej pielęgnacji ciała i włosów.
Lubicie olej kokosowy? Asia