Olej kokosowy dla zdrowia, urody i odporności

Witajcie, kochani. Dzisiaj mam dla was kolejny post z cyklu zdrowie- porozmawiamy o tym, czym jest olej kokosowy i jakie są jego pozytywne właściwości dl naszego zdrowia, urody i lepszej odporności.

Cały świat już od dłuższego czasu zachwyca się dobroczynnymi właściwościami oleju kokosowego. Stosujemy go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz jako swoisty suplement diety o cudownych właściwościach, który czyni z niego uniwersalny kosmetyk i remedium na wszelkie choroby. Olej kokosowy jest złożony ze średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, a więc nie wywiera negatywnego wpływu na poziom naszego cholesterolu. Wprost przeciwnie, obniżają ryzyko chorób serca i zawału. Zawiera także kwas lautynowy, w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn, czyli znaną medycynie substancję antywirusową, antybakteryjną oraz antygrzybiczną. Właśnie to sprawia, ze olej koksowy, zwłaszcza nierafinowany i spożywany na surowo jest tak cenny dla naszego zdrowia i lepszej odporności. Nie jest to więc taki zwykły olej kuchenny. Jeśli jesteście ciekawi, jak się go stosuje, zapraszam do dalszej części postu.

Olej kokosowy dla zdrowia i lepszej odporności
Olej kokosowy dla zdrowia i lepszej odporności

Czym jest olej kokosowy?

Olej kokosowy, zwany też masłem kokosowym powstaje z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego, zwanego koprą. Najzdrowszy olej zdrowy uzyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno.
Składa się głównie z średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, a więc nie wywiera negatywnego wpływu na poziom naszego cholesterolu. Wprost przeciwnie, obniżają ryzyko chorób serca i zawału.

Olej składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80-90%): kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy i kwasy nienasyconych (od 4 do 10%): kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.
W jego skład wchodzi także kwas lautynowy, który w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn, czyli znaną medycynie substancję antywirusową, antybakteryjną oraz antygrzybiczną, która także wspomaga układ immunologiczny i co za tym idzie- naszą odporność.

Olej kokosowy- dlaczego jest taki zdrowy?


Od dawna olej kokosowy znany jest jako środek wspomagający odchudzanie i regulujący nasz metabolizm. Olej zawiera też antyoksydanty, które uchronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnią proces starzenia i utrzymują skórę w dobrej kondycji.
Olej kokosowy wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz profilaktykę i leczenie cukrzycy.
Ma dużą zawartość witaminy E, więc działa ochronnie na skórę, leczy grzybicę i łuszczycę oraz trądzik, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
Jest bakteriobójczy, zapobiega powstawaniu próchnicy i zapaleniu dziąseł, z powodzeniem stosuje się go w higienie jamy ustnej, np. pastach do zębów.
Wspomaga także leczenie uciążliwej migreny, zgagi, zapaleń mięśni i stawów. Także zmniejsza występowanie napadów padaczkowych i łagodzi bóle menstruacyjne.

Olej kokosowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, używa się go w pielęgnacji skóry całego ciała, twarzy oraz włosów. Z powodzeniem przygotujemy z niego domowe kosmetyki DIY.

Podobne: Nutrikosmetyk- co to jest, działanie i jak go stosować

Olej kokosowy dla zdrowia i lepszej odporności
Olej kokosowy dla zdrowia i lepszej odporności

Rafinowany czy nierafinowany, jaki olej wybrać?

Warto kupować olej nierafinowany i świeżo tłoczony na zimno. Ten rodzaj ma najwięcej składników odżywczych tak cennych dla naszego organizmu. Oleju rafinowany produkowany jest przemysłowo w bardzo wysokich temperaturach i dlatego jest znacznie mniej odżywczy, ubogi w witaminy. Najbardziej wartościowy rodzaj te nierafinowany i organiczny, niestety takie oleje są także najdroższe.

Olej nierafinowany od rafinowanego bardzo łatwo jets odróżnić, nie tylko za pomocą ceny. Świeży, nierafinowany olej będzie delikatnie pachnieć i smakować kokosem oraz ma mleczno białą barwę. Rafinowany jest bezzapachowy, bezbarwny i bez smaku.

Jak stosować olej kokosowy?

Osoby na dicie ketogenicznej i miłośnicy fitness na pewno już od dawna stosują łyżeczkę oleju kokosowego do herbaty i kawy. Można nim także wzbogacać koktajle, nie tylko te na słodko. Oczywiście świetnie sprawdza się jako zastępca masła i margaryny, a także typowego, ubogiego w składniki odżywcze oleju do smażenia. Nie ma zbyt słodkiego posmaku, więc sprawdzi się jako dodatek w większości dań, nawet w tradycyjnej, polskiej kuchni.

Co ciekawe ten olej nie powoduje odkładania się nadmiaru tłuszczy, wprost przeciwnie- przyspiesza metabolizm, a zatem wspomaga odchudzanie. Powinnismy dodać chociaż łyżeczkę dziennie cudownego specyfiku do naszej codziennej diety.

Olej kokosowy dla zdrowia i lepszej odporności
Olej kokosowy dla zdrowia i lepszej odporności

Podsumowanie

Jak widzicie, olej kokosowy to cudowny środek do wzbogacenia naszej diety oraz apteczki i kosmetyczki. Zawsze warto mieć w domu słoiczek tego uniwersalnego specyfiku, który sprawdza się w każdej okoliczności. Niedługo napisze także poradnik o tym, jak stosować olej kokosowy w naturalnej pielęgnacji ciała i włosów.

Lubicie olej kokosowy? Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 128

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Liczba artykułów: 293
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek