Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny smakowity przepis – Keto ciasto z mikrofali, czyli popularne na całym świecie Mug Cake w wersji zdrowszej, czyli ketogenicznej.
To czekoladowe ciasto to kolejny z moich ulubionych i bardzo szybkich przepisów! Robi się je naprawdę bardzo szybko -w pięć minut! Jest łatwe do wykonania i z tylko 6 składnikami. I zawsze wychodzi pyszne- ciepłe, miękkie i mocno czekoladowe. Idealna przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub na ciężki dzień w pracy. Dodatkowo keto ciasto ma mało węglowodanów i możemy je wykonać je w wielu wariantach. Brownie możemy zrobić zarówno z mąki migdałowej jak i kokosowej oraz wybrać smak, na jaki tylko nam przyjdzie ochota. Ja najbardziej lubię wersję waniliową, czekoladową, ciacho z borówkami i z masła orzechowego. Jeśli was zainteresowałam tymi pysznościami, zapraszam do mojego przepisu!

Keto ciasto z mikrofali- przepis, jak wykonać
Składniki:
- 1 łyżeczka roztopionego uprzednio masła
- 1 łyżeczka mąki kokosowej lub 3 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżeczka stewii lub ertrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Odrobina olejku z wanilią
- 1 łyżeczka kakao w proszku i kostka czekolady (do wersji czekoladowej)
- 1 łyżka masła orzechowego bez cukru (wersja z masłem orzechowym)
- 1 łyżka borówek (wersja owocowa)
- toping: 1 łyżka wiórków czekoladowych, jagód, czekolada, bita śmietana, lody itd.

Wykonanie:
Potrzebny czas: 5 minut
Keto ciasto z mikrofali
- Rozpuszczamy masło.
Rozpuść masło w kubku np. od kawy bezpiecznym do używania w mikrofali na dużych stopniach przez około 10 sekund.
- Mieszanie.
Do masła dodajemy jajko i dobrze ubijamy. Potem mieszamy masę z reszta składników- mąkę kokosową lub migdałową, substancję słodzącą, kakao w proszku, proszek do pieczenia, wanilię i dodatki. Dodatki jak owoce i masło orzechowe mieszamy z masą na końcu.
- Pieczenie.
Keto Ciasto pieczemy w mikrofalówce na wysokim poziomie przez ok. 60 sekund, uważając, czy juz urosło i aby nie było tam za długo, bo inaczej będzie suche.
- Toping.
Do środka wsadzamy czekoladę, a na wierzchu posypujemy dowolnymi keto dodatkami.
Inne keto desery: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)
Polewy i toping
Keto Ciasto jest pyszne samo z siebie, jedzone na ciepło po wyjęciu z mikrofali. Dla ulepszenia można je jednak ozdobić dowolnymi dodatkami keto- jak babeczki, lukrem, syropami lub polewa czekoladą z topionych
kawałków czekolady bez cukru lub z bitą śmietaną.
Skusicie się na moje pyszne keto ciasto? Ania
2 komentarzy
Ewa
PYSZKA!
Idealny do popołudniowej kawki- a przygotowanie ekspresowe:)
Ja zrobiłam z kakao, maka migdałowa oraz olejkiem migdałowym.
Na pewno spróbuje inny wariacji tego przepisu;)
POLECAM!
Asia
cieszę się, że smakowało!