sałatka, Sałatka wegańska z młodym szpinakiem, fasolką i tofu, Jak naturalnie

Bajaderki, ziemniaczki: pyszne ciasteczka bez pieczenia

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia: bajaderki, czyli słodkie kuleczki. Są to słodycze idealne do kawy jak i dla niezapowiedzianych gości, do tego ich zrobienie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Kiedy byłam dzieciakiem, mówiliśmy na takie kulki bajaderki, natomiast można je do dzisiaj kupić w wielu cukierniach pod nazwą ziemniaczki. Są zazwyczaj sprzedawane jako jedna, większa kulka, polan czekoladą lub obtoczona w orzeszkach. Są to pyszne ciastka i często je kupowałam, jednak dowiedziałam się ostatnio, że niestety są one produkowane z resztek cukierniczych. Czyli nie wiemy, co się tam dokładnie znajduje, jakie cista, ile tłuszczy trans, jajek w biszkoptach, zakalców czy nawet nieświeżych i suchych resztek…Przyznam, że trochę mi to zepsuło ochotę na wyroby cukiernicze, a zamiast tego poszukałam przepisu na domową, zdrowszą wersję ziemniaczków, dzięki którym będziemy wciąż mogli cieszyć się ich smakiem bez obaw. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowity deser. Skusicie się na moje zdrowe ciasteczka? 

sałatka, Sałatka wegańska z młodym szpinakiem, fasolką i tofu, Jak naturalnie

Bajaderki i ziemniaczki

Składniki:

  • kawałek ciasta bez dodatku masy, może być suche
  • kilka herbatników lub wafle ryżowe, zdrowe ciasteczka itd.
  • czubata łyżka powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu 
  • 2-4 czubate łyżeczki zwykłego kakao
  • ew. aromat do ciast: najlepszy jest rumowy
  • bakalie: orzechy, migdały, słonecznik, rodzynki, żurawina
  • płatki owsiane i otręby, musli (w wersji fit)
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, kakao, sezam, słonecznik, siemię lniane

Wykonanie:

Przygotowujemy najpierw suche składniki. Ciasto i herbatniki musimy rozkruszyć na mniejsze kawałeczki, najlepiej robić to od razu w misce, łyżką lub tłuczkiem.

sałatka, Sałatka wegańska z młodym szpinakiem, fasolką i tofu, Jak naturalnie

Teraz dodajemy powidła, kakao, bakalie i resztę składników. Dokładnie mieszamy, ewentualnie można dodać troszkę mleka sojowego dla konsystencji, a miodu dla lepszego lepienia się masy. Można dodać tez cukru czy innego słodzisza, jeśli masa nie jest wystarczajaco dobra i troszkę aromatu.

Ciasto na bajaderki powinno być czekoladowe w smaku i gęste, łatwe do formowania. Jeśli czuć za bardzo powidła należy dodać więcej kakao.


Następnie formujemy kulki- malutkie lub duże i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach. Można też obtoczyć je w polewie czekoladowej lub nawet w sezamie, tak jak ja to zrobiłam w tych na zdjęciu, ponieważ miałam w domu tylko to.
Ogólnie są to ciasteczka resztkowe, idealne do less waste i zużycia niepotrzebnych rzeczy zalegających po domu.


A w smaku- wyborne, nie gorsze od kupnych, a na pewno dużo zdrowsze!

Zobacz też: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Uwagi:

  • Jeśli masa wyjdzie wam za mokra, dodajcie więcej kakao lub pokruszonych na pył herbatników. Można też wstawić bajaderki na chwilę do zamrażarki.
  • Jeśli chcemy przechowywać ciasteczka, to najlepiej w lodówce, choć na balkonie też nic im się nie stanie. Powinny być jednak przykryte, żeby nie schły. Jeśli oczywiście jakieś zostaną…

Skusicie się? Smacznego! 

Liczba artykułów: 106

Dodaj komentarz

sałatka, Sałatka wegańska z młodym szpinakiem, fasolką i tofu, Jak naturalnie

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek