Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne keto desery bez pieczenia: Keto mazurek “snickers” o smaku czekolady z orzechami i z masłem orzechowym. Jets naprawdę obłędnie pyszny!
Powoli nadciągają święta i zaczynam się przymierzać do przepisów na ciasta Wielkanocne. Nie mam niestety czasu nic piec ani nie wypróbowywać pracochłonnych przepisów, zwłaszcza że jestem jedyną osobą w domu, która teraz je keto. W tym roku zrobię więc ten przepis na mazurek, który wypróbowałam już jakiś czas temu bez żadnej okazji. Był naprawdę łatwy do przygotowania, szybki i bardzo pyszny. Zrobiłam go w wersji kokosowej: koksowy spód, polewa z gorzkiej czekolady i wiórki na wierzchu. Coś wspaniałego, chrupki i smakowity! Zjadłam go chyba w dwa dni, tak spragniona czegoś słodkiego na diecie ketogenicznej.
Mazurek jest rewelacyjny. Można go zrobić nie tylko na święta wielkanocne, ale i każdego dnia, jako deser, zamiennik kawy kuloodpornej czy fat bomb. Moja dzisiejsza wersja smakowa inspirowana jest batonikami takimi jak snickers, ale oczywiście wierzch możecie dowolnie modyfikować, polewać ciasto czekolada gorzką lub mleczną, dodawać orzechy czy wiórki na wierzch albo i zrobić kilka wersji smakowych na jednym cieście, dzięląc górę na kwadraty. Możliwości jets wiele. Ważne, że spod mazurka trzyma się dobrze, nie rozkleja, nie rozwala , łatwo go pokroić i naprawdę przypomina tradycyjne ciasto. Jeśli was zainteresowałam, zapraszam do mojego prostego przepisu na wilkanocny mazurek keto!
Keto mazurek bez pieczenia ( fit, LCHF, low carb)
Składniki:
- 50 g masła
- 100 g wiórka kokosowe lub zmielone średnio drobno migdały
- kilka łyżek masła orzechowego
- orzechy np. fistaszki, nerkowce pokrojone drobno
- czekolada zgodna z keto
- pół łyżeczki ksylitolu / stewii /erytrolu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Keto mazurek bez pieczenia- przepis na ketogeniczny deser
- Przygotowujemy najpierw wszystkie składniki.
Masło musi być w temperaturze pokojowej, nie topimy go!
- Miksowanie.
Następnie wsypujemy do blendera wiórki i odmierzone masło, blendujemy razem do otrzymania gładkiej masy. Można też spróbować dobrze wymieszać miękkie masło. Kosztujemy i można masę dosłodzić ksylitolem, zagęścić wiórkami lub rozrzedzić masłem.
- Wykładanie.
Wykładamy gotową masę na papier lub folię na talerzyku lub w foremce. Formujemy okrągły kształt i wysokie brzegi, dociskając łyżką lub placami. Musi być grube na ok. 1 cm.
- Przygotowanie nadzienia.
Na spód wykładamy masło orzechowe, rozsmarowujemy nożem. Posypujemy wybranymi dodatkami, np. orzechami.
- Teraz polewa.
czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i polewany tak przygotowane ciasto, robiąc szlaczki lub wzroki np. wykałaczką jak w tradycyjnych mazurkach.
- Chlodzenie.
Mazurek zostawiamy w lodó∑ce na co najmneij godzinę, aby masa była zwarta i sie trzymała. Najlepeij zosatwić na całą noc. Gotowe!
Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)
Uwagi
Zamiast czekolady można użyć gotowa polewę bez cukru lub zrobić polewę samemu (kakao, masło, ksylitol, mleko roślinne).
Bazowy przepis na spód mazurka można wykorzystać do robienia każdej kombinacji dodatków smakowych albo i do batonów kokosowych al’a Princessa.
Skusicie się? Smacznego!