Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejny, pyszny przepis- słodki fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej. Jest to na pewno świetny pomysł na deser, kolację na słodko i oczywiście na śniadanie.
Omlet zawsze był moim ulubionym śniadaniem z czasów szkolnych, zwłaszcza uprzyjemniał zimowe, szare poranki. Ciepły, rumiany i pachnący omlet na pewno wszystkim zasmakuje, nawet dzieciowym niejadkom na bezglutenowej diecie, do tego jest bezglutenowy i zdrowszy od tych tradycyjnych, ciężkich omletów mączano jajecznych, jakie pamiętamy z domowej kuchni. A przy tym jest tak łatwy i szybki do przygotowania. Można go podawać z każdymi słodkimi dodatkami, a nawet na słono, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak. Jeśli chcecie się przekonać, jak smakuje taki bezglutenowy fit omlet, zapraszam do mojego przepisu.
![Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2021/04/food-photographer-jennifer-pallian-FT7fjyEyqv0-unsplash-1024x819.jpg)
Przepis na fit omlet bezglutenowy
Składniki:
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka słodzisza/ miodu
- dodatki- słodkie lub słone
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej
- Ubijanie jajek.
Oddzielamy białka od żółtek, wbijamy je do miski i ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli.
- Mieszanie składników.
Dodajemy słodzisze, następnie żółtka i mąkę kukurydzianą. Delikatnie mieszamy.
- Smażenie.
Ciasto wylewamy na rozgrzaną dobrze patelnię i podsmażamy z obu stron, aż omlet się zarumieni.
Podobne: Fit naleśniki owsiane | proste, szybkie i dietetyczne
Omlet bezglutenowy, uwagi:
Można go podawać z każdymi słodkimi dodatkami, np. dżemem, masłem orzechowym, serkiem. A także przyrządzać go na słono, bez słodzisza, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak.
Skusicie się na takie ciepłe śniadanie? Smacznego!