Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejny, pyszny przepis- słodki fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej. Jest to na pewno świetny pomysł na deser, kolację na słodko i oczywiście na śniadanie.

Omlet zawsze był moim ulubionym śniadaniem z czasów szkolnych, zwłaszcza uprzyjemniał zimowe, szare poranki. Ciepły, rumiany i pachnący omlet na pewno wszystkim zasmakuje, nawet dzieciowym niejadkom na bezglutenowej diecie, do tego jest bezglutenowy i zdrowszy od tych tradycyjnych, ciężkich omletów mączano jajecznych, jakie pamiętamy z domowej kuchni. A przy tym jest tak łatwy i szybki do przygotowania. Można go podawać z każdymi słodkimi dodatkami, a nawet na słono, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak. Jeśli chcecie się przekonać, jak smakuje taki bezglutenowy fit omlet, zapraszam do mojego przepisu.

Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej
Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej

Przepis na fit omlet bezglutenowy

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżeczka słodzisza/ miodu
  • dodatki- słodkie lub słone
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej

  1. Ubijanie jajek.

    Oddzielamy białka od żółtek, wbijamy je do miski i ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli.

  2. Mieszanie składników.

    Dodajemy słodzisze, następnie żółtka i mąkę kukurydzianą. Delikatnie mieszamy.

  3. Smażenie.

    Ciasto wylewamy na rozgrzaną dobrze patelnię i podsmażamy z obu stron, aż omlet się zarumieni.

Podobne: Fit naleśniki owsiane | proste, szybkie i dietetyczne

Omlet bezglutenowy, uwagi:

Można go podawać z każdymi słodkimi dodatkami, np. dżemem, masłem orzechowym, serkiem. A także przyrządzać go na słono, bez słodzisza, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak.

Skusicie się na takie ciepłe śniadanie? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 141

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz