Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejny, pyszny przepis- słodki fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej. Jest to na pewno świetny pomysł na deser, kolację na słodko i oczywiście na śniadanie.
Omlet zawsze był moim ulubionym śniadaniem z czasów szkolnych, zwłaszcza uprzyjemniał zimowe, szare poranki. Ciepły, rumiany i pachnący omlet na pewno wszystkim zasmakuje, nawet dzieciowym niejadkom na bezglutenowej diecie, do tego jest bezglutenowy i zdrowszy od tych tradycyjnych, ciężkich omletów mączano jajecznych, jakie pamiętamy z domowej kuchni. A przy tym jest tak łatwy i szybki do przygotowania. Można go podawać z każdymi słodkimi dodatkami, a nawet na słono, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak. Jeśli chcecie się przekonać, jak smakuje taki bezglutenowy fit omlet, zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na fit omlet bezglutenowy
Składniki:
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka słodzisza/ miodu
- dodatki- słodkie lub słone
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Fit omlet bez glutenu, z mąki kukurydzianej
- Ubijanie jajek.
Oddzielamy białka od żółtek, wbijamy je do miski i ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli.
- Mieszanie składników.
Dodajemy słodzisze, następnie żółtka i mąkę kukurydzianą. Delikatnie mieszamy.
- Smażenie.
Ciasto wylewamy na rozgrzaną dobrze patelnię i podsmażamy z obu stron, aż omlet się zarumieni.
Podobne: Fit naleśniki owsiane | proste, szybkie i dietetyczne
Omlet bezglutenowy, uwagi:
Można go podawać z każdymi słodkimi dodatkami, np. dżemem, masłem orzechowym, serkiem. A także przyrządzać go na słono, bez słodzisza, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak.
Skusicie się na takie ciepłe śniadanie? Smacznego!