Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: ciasto Fit Kinder Country, czyli pyszny deser bez pieczenia. Jest to pychotka na każdą porę roku, która na pewno wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szybkie i nietuczące ciasto nie tylko dla miłośników popularnych batoników Kinder Country.
Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu, ponieważ nie wyrabia się ciasta – mamy tutaj mieszankę sypkich składników, dzięki czemu spód jest zwarty, kruchy i pyszny. Jest słodkie i pyszne, a przy tym tak proste do zrobienia- bez pieczenia ani gotowania masy . Domownicy na pewno ze smakiem je docenią. Skusicie się na moje zdrowe ciasto? Zapraszam do przepisu!
Ciasto Fit Kinder Country bez pieczenia
Składniki:
- 350ml śmietany
- 250g mascarpone
- duże opakowanie maślanych herbatników
- 2 białe i 2 mleczne czekolady
- preparowana pszenica lub dmuchany ryż
- aromat waniliowy lub rumowy do ciast
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Ciasto Fit Kinder Country bez pieczenia
- Przygotowanie czekolady.
Białe i ciemne czekolady łamiemy na kawałki i osobno (w 2 miseczkach) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małych stopniach.
- Czas na białą masę.
200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i mieszamy powoli łyżką. Na końcu stopniowo wlewamy po odrobinie ostudzonej białej czekolady, mieszamy. Do gotowej masy dodajemy ryż/ pszenicę tak, aby była zwarta i gęsta.
- Czas na ciemną masę.
Odgrzewamy ciemną czekoladę. Ubijamy resztkę naszej śmietany na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietany mleczne czekolady i wymieszamy wszystko na zwartą masę.
- Przygotowanie blachy.
Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia / folią alumioniową, układamy na spodzie herbatniki jeden przy drugim, aby dokładnie wypełniły całe dno tortownicy. - Mieszanie warstw.
Następnie wylewamy na dno jasną masę i wyrównujemy jej poziom łopatką. Przekładamy ciasto herbatnikami w ten sam sposób. Wylewamy na nie ciemną masę jak poprzednio. Na wierzch wysypujemy jedną warstwę ryzu/czekolady (można dać też polewę). posyp garścią Kangusów i
- Gotowe!
Ciasto przed podaniem musi postać w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, ale najlepsze jest po całej nocy.
Podobne: Szarlotka sypana Wandy | szybki i prosty przepis
Skusicie się? Smacznego!