Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, świąteczne dania: Bigos wegański grzybowo-sojowy, z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i kostki sojowej. Na naszym świątecznym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania!
Zrobienie tej potrawy jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do gotowania możemy użyć suszonych grzybów, borowików i/lub podgrzybków ze sklepu, najlepiej jednak użyć tych własnoręcznie zbieranych podczas jesiennych wypadów do lasu. Wtedy święta maja ten swój szczególny klimat, a bigos smak, któremu nikt się nie oprze. Przyznaję, że taka ciepła, pachnąca, aromatyczna grzybowa potrawa jest moim ulubionym daniem wigilijnym! Nic się nie równa ze smakiem odpowiednio przyrządzonego, domowego bigosu. Do tego mamy tu wersję wegańską, mniej tłustą od tradycyjnej i znacznie zdrowszą, ale w smaku można się nieraz pomylić z typowym bigosem, więc bez obawy, wszyscy domownicy będą się nim zajadać. Jeśli szukacie właśnie takiego przepisu, zapraszam do dalszej części posta.
Bigos wegański grzybowo-sojowy -przepis, jak wykonać
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty z marchewką
- kostka sojowa -opakowanie
- bulion wege (najlepiej grzybowy)
- suszone grzyby (mieszanka lub borowiki)
- duża cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- sos sojowy/maggi
- 1 łyżka oleju roślinnego /oliwa do smażenia
- kilka ziaren jałowca, 2 listki laurowe, kurkuma
- pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 dzień
Bigos wegański grzybowo-sojowy -przepis, jak wykonać
- Namoczenie grzybów.
Suszone grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, zalewamy w garnku ciepłym bulionem i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc. - Kostka.
Kostkę sojową moczymy rankiem w bulionie grzybowym wg. przepisu na opakowaniu, zostawiamy do napęcznienia.
- Kapusta.
Kiszoną kapustę odcedzamy na sitku i dokładnie palcami odciskujemy sok.
Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez długą chwilę na małym ogniu. - Krojenie.
Kostkę i grzyby odcedzamy, a wodę z nich dolewamy do kapusty. Grzyby drobno kroimy an desce i także dorzucamy do kapusty.
- Smażenie.
Obieramy cebulę i kroimy w plastry. Nastawiamy patelnię z olejem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, polewamy dobrze sosem sojowym. Po chwili smażenia dodajemy kostkę sojową i wszystko smażymy na rumiano.
- Mieszanie.
Po usmażeniu wrzucamy soję do garnka z kapustą i dobrze wszystko mieszamy długą, drewnianą łyżką. Doprawimy do smaku podanymi przyprawami i koncentratem. Można dolać do bardziej kwaskowatego smaku soku po kiszonej kapuście.
- Gotowanie.
Bigos tak przyprawiony gotujemy długo na małym ogniu, aż będzie aromatyczny i smaczny. Najlepiej robić go dzień przed i zostawić na noc, a ponownie zagotować przez chwilę przed podaniem.
Podobne: Zupa grzybowa wigilijna, z suszonych grzybów
Uwagi:
Nie wylewamy soku z kapusty go, można nim dokwasić gotowy bigos lub wykorzystać do gotowania innych potraw, np kapuśniaku lub nawet wypić surowy dla zdrowia.
Bigos lubi się się przegryzać, dobrze jest go robić nawet kilak dni przed świętami, zostawiać na noc i gotować po kilka razy. Taki będzie pycha!
Lubicie takie wegańskie przepisy?