Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe danie- pierniczki wegańskie, świetne nie tylko na świąteczny stół czy jako ozdoba od powieszenia na choince. Jest to niezawodny przepis, wiele razy przeze mnie wypróbowany. Są chrupiące, pachnące i pyszne, bo mało słodkie, a korzenne, idealne do gorącej czekolady czy grzańca.
Robi się je łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. Dodatkowo możemy ten przepis łatwo modyfikować- zrobić je bez cukru, mniej słodkie, z mąki bezglutenowej lub bardziej dietetycznie. Możemy je także ozdabiać polewami czy posypkami, wyglądają wtedy bardzo efektownie. Pierniki zawsze wychodzą, pięknie wyrastają, są wilgotne, chrupiące i pyszne. Moja rodzina zjada je tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam moje pierniczki wegańskie, znikają z talerza w mgnieniu oka!
Pierniczki wegańskie na święta- przepis, jak wykonać
Składniki:
- 1/2 kg mąki (zwykła, bezglutenowa lub z dodatkeim razowej)
- 100 g masła/margaryny
- pół szklanki mleka roślinnego
- ok. 200 g słodu jęczmiennego
- 6 łyżek cukru/ zamiennika
- łyżka stołowa przyprawy do pierników
- łyżka cynamonu (lub mieszanki z wanilią, kardamonem itd.)
- łyżka ciemnego kakao
- ew. na wierzch: polewa/ posypka/ cukier cynamonowy
Potrzebny czas: 1 dzień
- Przygotowanie.
Odmierzamy wszystkie składniki. Wrzucamy do małego rondelka masło, słód i cukier, roztapiamy na małym ogniu. Mieszamy podczas gotowania.
- Mieszamy składniki
Po rozpuszczeniu dorzucamy przyprawy i mieszamy, nieco chłodzimy, aby pozostało w stanie płynnym. Przesuwamy mąkę do miski, wrzucamy resztę składników i mieszamy aż do dokładnego połączenia.
- Odstawiamy.
Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę -może być też na całą noc lub dłużej.
- Pieczenie.
Następnie włączamy piekarnik na 180° C. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, wałkujemy dosyć cienko cały czas podsypując mąką. Na końcu wykrawamy pierniczki w dowolne kształty i pieczemy dokładnie 7 minut. Dłuższy czas spowoduje, że się przypieką.
- Gotowe!
Studizmy pierniczki i ozdabiamy według uznania. Odkładamy w ciemne meijsce do swiąt przykryte bawełnianą sciereczką np. w metowej puszce na ciastka.
Podobne: Wegańskie muffiny – jak zrobić? Najlepszy przepis
Pierniczki wegańskie- uwagi:
Zamiast kakao można dodać kawy rozpuszczalnej czy karobu a zamiast cukru- miodu czy dowolnego syropu czy słodzisza.
Najlepsze są nieco twarde, kiedy zrobi się je jakiś czas przed świetami i schowa, aby nabrały aromatu i stwardniały. Ale uwaga- pięknie pachną świętami i trzeba zawsze zrobić ich więcej, bo domownicy wyjadają jeszcze ciepłe, prosto z blachy!
Smacznego! I wszystkiego zdrowego 🙂
1 komentarz
prawo cywilne
Rewelacyjne pierniczki. Wyglądają naprawdę fajnie. Ciekawie się prezentują.