Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)

Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe danie- pierniczki wegańskie, świetne nie tylko na świąteczny stół czy jako ozdoba od powieszenia na choince. Jest to niezawodny przepis, wiele razy przeze mnie wypróbowany. Są chrupiące, pachnące i pyszne, bo mało słodkie, a korzenne, idealne do gorącej czekolady czy grzańca.

Robi się je łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. Dodatkowo możemy ten przepis łatwo modyfikować- zrobić je bez cukru, mniej słodkie, z mąki bezglutenowej lub bardziej dietetycznie. Możemy je także ozdabiać polewami czy posypkami, wyglądają wtedy bardzo efektownie. Pierniki zawsze wychodzą, pięknie wyrastają, są wilgotne, chrupiące i pyszne. Moja rodzina zjada je tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam moje pierniczki wegańskie, znikają z talerza w mgnieniu oka! 

Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)

Pierniczki wegańskie na święta- przepis, jak wykonać

Składniki:

  • 1/2 kg mąki (zwykła, bezglutenowa lub z dodatkeim razowej)
  • 100 g masła/margaryny
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • ok. 200 g słodu jęczmiennego
  • 6 łyżek cukru/ zamiennika
  • łyżka stołowa przyprawy do pierników
  • łyżka cynamonu (lub mieszanki z wanilią, kardamonem itd.)
  • łyżka ciemnego kakao
  • ew. na wierzch: polewa/ posypka/ cukier cynamonowy


Przygotowanie:

Potrzebny czas: 1 dzień.

  1. Przygotowanie.

    Odmierzamy wszystkie składniki. Wrzucamy do małego rondelka masło, słód i cukier, roztapiamy na małym ogniu. Mieszamy podczas gotowania.

  2. Mieszamy składniki

    Po rozpuszczeniu dorzucamy przyprawy i mieszamy, nieco chłodzimy, aby pozostało w stanie płynnym. Przesuwamy mąkę do miski, wrzucamy resztę składników i mieszamy aż do dokładnego połączenia.

  3. Odstawiamy.

    Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę -może być też na całą noc lub dłużej.

  4. Pieczenie.

    Następnie włączamy piekarnik na 180° C. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, wałkujemy dosyć cienko cały czas podsypując mąką. Na końcu wykrawamy pierniczki w dowolne kształty i pieczemy dokładnie 7 minut. Dłuższy czas spowoduje, że się przypieką.

  5. Gotowe!

    Studizmy pierniczki i ozdabiamy według uznania. Odkładamy w ciemne meijsce do swiąt przykryte bawełnianą sciereczką np. w metowej puszce na ciastka.

Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)

Podobne: Wegańskie muffiny – jak zrobić? Najlepszy przepis

Pierniczki wegańskie- uwagi:

Zamiast kakao można dodać kawy rozpuszczalnej czy karobu a zamiast cukru- miodu czy dowolnego syropu czy słodzisza.

Najlepsze są nieco twarde, kiedy zrobi się je jakiś czas przed świetami i schowa, aby nabrały aromatu i stwardniały. Ale uwaga- pięknie pachną świętami i trzeba zawsze zrobić ich więcej, bo domownicy wyjadają jeszcze ciepłe, prosto z blachy!

Smacznego! I wszystkiego zdrowego 🙂

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 125

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

1 komentarz do “Pierniczki wegańskie na święta (także bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Exit mobile version