Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto uszka z grzybami na Wigilię (bez glutenu, paleo, lchf)

Keto uszka z grzybami na Wigilię (bez glutenu, paleo, lchf)

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na Keto uszka na Wigilię z mąki migdałowej, z grzybami lub kapustą jako nadzieniem. W diecie keto od dawna już brakowało mi tego tradycyjnego dania, jakim są pierogi, uszka, krokiety i naleśniki.

Na szczęście wszystko można zrobić za pomocą tłustej ketogennej mąki bez glutenu. Jak zrobić keto uszka z grzybami? Skorzystałam tym razem z przepisu na ciasto z dodatkiem migdałowej mąki. Pierogi z mąki lnianej trudno się lepiły i miałam obawy, że takie drobne uszka się nie porozklejają w gotowaniu, czy będą się trzymać. Wyszły jednak wspaniałe! Uszka to najlepszy dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, w mojej rodzinie to najważniejsza i ulubiona potrawa domowników. Nie może jej zabraknąć, zapraszam zatem do mojego przepisu.

Keto uszka z grzybami na Wigilię (bez glutenu, paleo, lchf)
Keto uszka z grzybami na Wigilię (bez glutenu, paleo, lchf)

Podobne: Keto pierogi z mąki lnianej, z grzybami lub kapustą

Przepis na keto uszka z grzybami na Wigilię – jak zrobić? (bez glutenu, paleo, lchf)

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów leśnych /pieczarek (moczymy na noc)
  • ok. 200 g mąki migdałowej
  • 3 średnie jajka i 1 białko
  • 50 g keto mąki (siemię, migdał itd)
  • i/lub kapusta kiszona odsączona 
  • biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, przyprawy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godziny

Przepis na keto uszka z grzybami na Wigilię

  1. Najpierw ciasto.
    Wysypujemy na stolnicę zmieloną mąkę w kopczyk. Do środka wbijamy 2 jajka i białko, mieszamy dłonią. Podsypujemy tą samą mąką. Następnie zaczynamy wyrabiać dłońmi, aż wszystko się połączy.

  2. Teraz farsz.
    Grzyby moczone na noc odcedzamy, kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na maśle, w trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Cebulę drobno kroimy i także dorzucamy. Ewentualną kapustę siekamy drobno i dobrze odcedzamy, dodajemy do grzybów i dalej wszystko smażymy do zbrązowienia i smaku.

  3. Blendujemy.
    Po wystygnięciu farszu zblendujemy go na drobną masę z jajkiem, mąką do zagęszczenia i przyprawami. Jeśli jest za mokra, odcedzamy i dodajemy do masy więcej mąki.

  4. Wracamy do ciasta. Wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnicę. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii, na płaski na placek. Następnie wycinamy małe kwadraty. Lepimy brzegi uszek jak zawsze. Jeśli ciasto za mało się lepi, dajemy mniej farszu.

  5. Gotowanie.
    Składamy ulepione uszka z boku stolnicy. Gdy wszystkie są gotowe, gotujemy wodę w największym garnku, dorzucamy łyżkę oliwy i sól.
    Wrzucamy na gorącą wodę na około 4 minuty, są gotowe, gdy spęcznieją i wypłyną na wierzch. Polewamy je roztopionym masłem i/lub podsmażamy.

Keto uszka, moje uwagi:

Keto uszka możemy zrobić z dowolnym nadzieniem: grzybami, kapustą kiszoną lub jak wigilijne: z kapustą, grzybami i cebulą. W moim domu jemy uszka z barszczem, a kolejnego dnia odsmażone same z patelni. Pycha!

Pierogi keto oraz uszka można mrozić, przetestowałam, że po odmrożeniu i odsmażeniu są tak samo dobre, jak świeże. Można je przechować świeże do 2-3 dni w lodówce i odgrzać na patelni.

Spróbujecie pysznych ketogennych uszek?

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 191

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *