Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe desery- Fit ciasto Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami. Jest to niezawodny przepis, wiele razy przeze mnie wypróbowany. Robi się go łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek.
Ciasto fit zrobiłam na Wielkanoc i muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowało. wyglada całkiem jak tradycyjny deser, chociaż nie zawiera nabiału ani cukru! Do tego jest to bardzo zdrowe danie, zawiera dużo błonnika, białka i witamin. Świetnie się lepi i zastyga. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić Fit ciasto Stefania wegańska nie tylko na święta, zapraszam do przepisu.
Fit ciasto: Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami
Składniki:
- szklanka kaszy manny
- litr napoju kokosowego (lub innego) małosłodzony
- 6 paczek prostokątnych herbatników (wegańskich)
- duża paczka daktyli wydrylowanych
- 4 łyżki oliwy /oleju
- pół gorzkiej czekolady
- łyżka ciemnego kakao
- duże opakowanie wiórków kokosowych
- ew. chipsy kokosowe /orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Fit ciasto: Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami
- Przygotowanie masy.
Mleko (ok.1 szklankę) miksujemy blenderem z daktylami (można je też namoczyć i / rozgotować w mleku). Osobno zagotujemy w rondelku 2 szklanki mleka i dodajemy stopniowo przygotowane wcześniej mleko z daktylami oraz oliwę, gotujemy mieszając.
- Mieszanie
Pozostałą resztkę mleka wlewamy do kaszy i mieszamy. Gdy masa w rondelku się dobrze zagotuje, wlewamy kaszę i gotujemy przez chwilę, powoli mieszając na wolnym ogniu. Następnie dodajemy kakao do smaku i pół paczki wiórków. Gotową masę można zblendować na krem.
- Spód ciasta.
Teraz zabieramy się za spód: układamy herbatniki w całości tak, aby szczelnie pokryły dno formy na ciasto. Na brzegach można je pociąć na mniejsze kawałki /pokruszyć, aby pasowały.
- Masa.
Następnie naszą przygotowaną masę, jeszcze gorącą wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy na płasko łopatką. Układamy na wierzchu kolejną warstwę z herbatników.
- Polewa.
Wykonujemy domową polewę lub łamiemy czekoladę i rozpuszczamy ją w kapieli wodnej, dodajemy łyżeczkę mleka, aby się lepiej rozlewała. Gorącą czekoladę wylewamy na ciasto, dekorujemy wiórkami i według upodobania.
- Gotowe!
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, choć najlepiej na kilka, aby masa przeszła smakiem i zmiękła. Trzymamy w lodówce i wyjmujemy do krojenia.
Podobne: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem
Tak wyglada moje gotowe ciasto Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami. Świetne do kawy, na każde święta i inne okoliczności. Następnym razem na pewno spróbuję zrobić ją też z masą orzechową. Mniam!
Podoba wam się taki mega szybki i zdrowy przepis? Jeśli spróbujecie ją zrobić, dajcie znać, jak wyszła! Smacznego!