Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Fit ciasto: Stefania wegańska bounty, kokos z daktylami

Fit ciasto: Stefania wegańska bounty, kokos z daktylami

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe desery- Fit ciasto Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami. Jest to niezawodny przepis, wiele razy przeze mnie wypróbowany. Robi się go łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. 

Ciasto fit zrobiłam na Wielkanoc i muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowało. wyglada całkiem jak tradycyjny deser, chociaż nie zawiera nabiału ani cukru! Do tego jest to bardzo zdrowe danie, zawiera dużo błonnika, białka i witamin. Świetnie się lepi i zastyga. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić Fit ciasto Stefania wegańska nie tylko na święta, zapraszam do przepisu.

Fit ciasto: Stefania wegańska bounty, kokos z daktylami
Fit ciasto: Stefania wegańska bounty, kokos z daktylami

Fit ciasto: Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami

Składniki:

  • szklanka kaszy manny
  • litr napoju kokosowego (lub innego) małosłodzony
  • 6 paczek prostokątnych herbatników (wegańskich)
  • duża paczka daktyli wydrylowanych
  • 4 łyżki oliwy /oleju
  • pół gorzkiej czekolady
  • łyżka ciemnego kakao
  • duże opakowanie wiórków kokosowych
  • ew. chipsy kokosowe /orzechy do dekoracji

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina.

Fit ciasto: Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami

  1. Przygotowanie masy.

    Mleko (ok.1 szklankę) miksujemy blenderem z daktylami (można je też namoczyć i / rozgotować w mleku). Osobno zagotujemy w rondelku 2 szklanki mleka i dodajemy stopniowo przygotowane wcześniej mleko z daktylami oraz oliwę, gotujemy mieszając.

  2. Mieszanie

    Pozostałą resztkę mleka wlewamy do kaszy i mieszamy. Gdy masa w rondelku się dobrze zagotuje, wlewamy kaszę i gotujemy przez chwilę, powoli mieszając na wolnym ogniu. Następnie dodajemy kakao do smaku i pół paczki wiórków. Gotową masę można zblendować na krem.

  3. Spód ciasta.

    Teraz zabieramy się za spód: układamy herbatniki w całości tak, aby szczelnie pokryły dno formy na ciasto. Na brzegach można je pociąć na mniejsze kawałki /pokruszyć, aby pasowały.

  4. Masa.

    Następnie naszą przygotowaną masę, jeszcze gorącą wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy na płasko łopatką. Układamy na wierzchu kolejną warstwę z herbatników.

  5. Polewa.

    Wykonujemy domową polewę lub łamiemy czekoladę i rozpuszczamy ją w kapieli wodnej, dodajemy łyżeczkę mleka, aby się lepiej rozlewała. Gorącą czekoladę wylewamy na ciasto, dekorujemy wiórkami i według upodobania.

  6. Gotowe!

    Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, choć najlepiej na kilka, aby masa przeszła smakiem i zmiękła. Trzymamy w lodówce i wyjmujemy do krojenia.

Fit ciasto: Stefania wegańska bounty, kokos z daktylami
Fit ciasto: Stefania wegańska bounty, kokos z daktylami

Podobne: Wegańskie ciasteczka owsiane z żurawiną i kokosem

Tak wyglada moje gotowe ciasto Stefania wegańska kokos i czekolada z daktylami. Świetne do kawy, na każde święta i inne okoliczności. Następnym razem na pewno spróbuję zrobić ją też z masą orzechową. Mniam!

Podoba wam się taki mega szybki i zdrowy przepis? Jeśli spróbujecie ją zrobić, dajcie znać, jak wyszła! Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 176

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.