Jak gotować bób? | Przepis na bób po prowansalsku

Witajcie, kochani! Sezon na młode warzywa w pełni, jednak nie każdy z nas wie, jak gotować bób. Dzisiaj więc dzisiaj mam dla was przepis na zdrowy bób z ziołami z patelni, po prowansalsku.

Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły i pachnie na cały dom. Idealne danie na obiad lub kolację. Dodatkowo młodego bobu nie trzeba obierać ze skórek, a nawet nie jest to wskazane- są miękkie i bardzo zdrowe. Obieramy tylko stare warzywa.
Danie robi się szybko i zawsze wychodzi, syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam!

Jak gotować bób?

Jak gotować bób? Przepis na bób po prowansalsku

Składniki:

  • woreczek młodego bobu
  • bulion warzywny eko
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól
  • zioła prowansalskie (mogą być suszone)
Jak gotować bób?

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

  1. Mycie warzyw.

    Na początku oczywiście mycie. Obmywamy bób pod bieżąca wodą na sitku, zostawiamy do odsączenia.

  2. Następnie zagotowujemy wodę z bulionem.

    Niewielka ilośc, tyle, aby przykróć warzywa.

  3. Wrzucamy bób do wrzącej wody.

    Zmniejszamy gaz. Gotujemy pod przykryciem do całkowitej miękkości -aż zacznie schodzić skórka a bób wypłynie nieco do góry. Ponownie odcedzamy bób na sitku.

  4. Smażymy.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy mieszając i dodajemy resztę przypraw i znów smażymy, cały czas mieszając na małym ogniu.

  5. Wrzucamy odsączony dobrze bób do oliwy.

    Wrzucamy bób i obtaczamy w wytworzonym sosie z oliwy i warzyw, chwilę podgrzewamy, mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku.

  6. Danie jest juz gotowe.

    Prawda, że szybko i prosto?

młody Bób Jak gotować bób?

Propozycja podania:

Młody bób można podać z chlebem, pitą lub innymi dodatkami lub spożyć jako dodatek do głównego dania obiadowego.

Ale najlepiej podawać od razu, gdy jest ciepły i pachnący.

Ja jem bób ze skórką, młodego bobu nie trzeba obierać, a nawet nie jest to wskazane ze względu na witaminy w niej ukryte.

Zobacz także: Koktajl odchudzający „Malinowe Lato”

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 65

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 203
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
edqw
edqw
2 miesięcy temu

bób kocham!

adam
adam
2 miesięcy temu

no nie każdy zje. ztą skórką

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek