Witajcie, kochani! Sezon na młode warzywa w pełni, jednak nie każdy z nas wie, jak gotować bób. Dzisiaj więc dzisiaj mam dla was przepis na zdrowy bób z ziołami z patelni, po prowansalsku.
Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim. Zwłaszcza, gdy jest ciepły i pachnie na cały dom. Idealne danie na obiad lub kolację. Dodatkowo młodego bobu nie trzeba obierać ze skórek, a nawet nie jest to wskazane- są miękkie i bardzo zdrowe. Obieramy tylko stare warzywa.
Danie robi się szybko i zawsze wychodzi, syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam!
Jak gotować bób? Przepis na bób po prowansalsku
Składniki:
- woreczek młodego bobu
- bulion warzywny eko
- dwa ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
- zioła prowansalskie (mogą być suszone)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 minut
- Mycie warzyw.
Na początku oczywiście mycie. Obmywamy bób pod bieżąca wodą na sitku, zostawiamy do odsączenia.
- Następnie zagotowujemy wodę z bulionem.
Niewielka ilośc, tyle, aby przykróć warzywa.
- Wrzucamy bób do wrzącej wody.
Zmniejszamy gaz. Gotujemy pod przykryciem do całkowitej miękkości -aż zacznie schodzić skórka a bób wypłynie nieco do góry. Ponownie odcedzamy bób na sitku.
- Smażymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy mieszając i dodajemy resztę przypraw i znów smażymy, cały czas mieszając na małym ogniu.
- Wrzucamy odsączony dobrze bób do oliwy.
Wrzucamy bób i obtaczamy w wytworzonym sosie z oliwy i warzyw, chwilę podgrzewamy, mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Danie jest juz gotowe.
Prawda, że szybko i prosto?
Propozycja podania:
Młody bób można podać z chlebem, pitą lub innymi dodatkami lub spożyć jako dodatek do głównego dania obiadowego.
Ale najlepiej podawać od razu, gdy jest ciepły i pachnący.
Ja jem bób ze skórką, młodego bobu nie trzeba obierać, a nawet nie jest to wskazane ze względu na witaminy w niej ukryte.
Zobacz także: Koktajl odchudzający „Malinowe Lato”
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Smacznego!
4 komentarzy
edqw
bób kocham!
Asia
też! :)
adam
no nie każdy zje. ztą skórką
Asia
polecam :)