Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem | bez cukru i alkoholu

Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem | bez cukru i alkoholu

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: domowy Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem. Bez cukru i alkoholu i bez szkodliwej chemii. Na pewno znacie smak tradycyjnego grzańca, był i wciąż jest bardzo popularnym dodatkiem do zimowej aury a także napojem na święta.

Dzisiaj mam da was jego nieco zdrowsza wersję, także dobrą dla dzieci i osób na diecie. Jest to prosty do zrobienia, gorący i pyszny napój jabłkowy z nutą miodu i przypraw. Jak widać, nie zawsze grzaniec musi mieć alkohol, aby smakować i rozgrzewać. Zapach i smak przypraw będą się swietnie komponowały ze świątecznymi daniami, a dodatek imbiru przyda się zwłaszcza po obfitej kolacji wigilijnej i na poprawę trawienia, zwłaszcza, gdy się przejemy. 

Przepis jest prosty i bardzo szybki do zrobienia, u mnie gości nie tylko od święta. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowy grzaniec, nie tylko na wigilijny stół!

Przepis na grzaniec bez alkoholu

Przepis na grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem

Składniki:

  • niefiltrowany sok jabłkowy, najlepiej z renat, bez cukru
  • garść suszonych jabłek
  • kawałek pomarańczy/mandarynek (ew. sok)
  • imbir, świeży i/ suszony
  • 2 łyżki naturalnego miodu (lub słodzisza)
  • goździki, laska wanilii, cynamon

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

Przepis na grzaniec bez alkoholu

  1. Kroimy owoce.
    Kroimy większe owoce i przyprawy -laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół.
    Jabłka suszone należy wcześniej namoczyć, razem z wodą przelewamy je do garnka. Imbir kroimy cienko i drobno.

  2. Gotowanie,

    Wrzucamy wszystkie przyprawy do większego garnka i zalewamy sokiem z jabłek. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne kilka minut.

  3. Doprawianie.

    Dosładzamy grzaniec miodem i/ dodajmy więcej przypraw do smaku. Przykrywamy i odstawiamy przed podaniem, by grzaniec się przegryzł. Pomarańczę dodajemy do dekoracji, wprost do filiżanek. Posypujemy cynamonem.

Podobne: Kompot z suszonych owoców, bez cukru

Grzaniec można podać na ciepło, podgrzany po obfitym posiłku lub na zimno, do popijania dań. Można go odcedzić z owoców lub dodać więcej, do dekoracji i smaku. W karafce lub w osobnych szklankach, zawsze prezentuje się znakomicie! I smakuje pysznie!

Mam nadzieję, że spodoba się wam taki prosty przepis! Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 122

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

4 komentarze do “Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem | bez cukru i alkoholu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version