Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: domowy Grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem. Bez cukru i alkoholu i bez szkodliwej chemii. Na pewno znacie smak tradycyjnego grzańca, był i wciąż jest bardzo popularnym dodatkiem do zimowej aury a także napojem na święta.
Dzisiaj mam da was jego nieco zdrowsza wersję, także dobrą dla dzieci i osób na diecie. Jest to prosty do zrobienia, gorący i pyszny napój jabłkowy z nutą miodu i przypraw. Jak widać, nie zawsze grzaniec musi mieć alkohol, aby smakować i rozgrzewać. Zapach i smak przypraw będą się swietnie komponowały ze świątecznymi daniami, a dodatek imbiru przyda się zwłaszcza po obfitej kolacji wigilijnej i na poprawę trawienia, zwłaszcza, gdy się przejemy.
Przepis jest prosty i bardzo szybki do zrobienia, u mnie gości nie tylko od święta. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowy grzaniec, nie tylko na wigilijny stół!
Przepis na grzaniec z jabłkami, miodem i imbirem
Składniki:
- niefiltrowany sok jabłkowy, najlepiej z renat, bez cukru
- garść suszonych jabłek
- kawałek pomarańczy/mandarynek (ew. sok)
- imbir, świeży i/ suszony
- 2 łyżki naturalnego miodu (lub słodzisza)
- goździki, laska wanilii, cynamon
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Przepis na grzaniec bez alkoholu
- Kroimy owoce.
Kroimy większe owoce i przyprawy -laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół.
Jabłka suszone należy wcześniej namoczyć, razem z wodą przelewamy je do garnka. Imbir kroimy cienko i drobno.
- Gotowanie,
Wrzucamy wszystkie przyprawy do większego garnka i zalewamy sokiem z jabłek. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne kilka minut.
- Doprawianie.
Dosładzamy grzaniec miodem i/ dodajmy więcej przypraw do smaku. Przykrywamy i odstawiamy przed podaniem, by grzaniec się przegryzł. Pomarańczę dodajemy do dekoracji, wprost do filiżanek. Posypujemy cynamonem.
Podobne: Kompot z suszonych owoców, bez cukru
Grzaniec można podać na ciepło, podgrzany po obfitym posiłku lub na zimno, do popijania dań. Można go odcedzić z owoców lub dodać więcej, do dekoracji i smaku. W karafce lub w osobnych szklankach, zawsze prezentuje się znakomicie! I smakuje pysznie!
Mam nadzieję, że spodoba się wam taki prosty przepis! Asia
Grzaniec z jabłkami i miodem to pyszny i rozgrzewający napój idealny na chłodne jesienne i zimowe wieczory.
Ciekawa “mikstura”. Bardzo pomysłowa a jednocześnie dosyć stara. Na pewno będą próbował coś takiego wytworzyć.
Imbir uwielbiam. Jego zapach, smak generalnie nadaje potrawą bardzo wyrafinowanego smaku.
oj taaak