Chleb z tostera ketogeniczny, szybki i łatwy (LCHF, wege)

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe kanapki- tym razem jest to ketogeniczny chleb z tostera. Można go jednak spożyć przy każdej innej, zdrowej diecie – jest pełen błonnika, witamin i mikroelementów.

Gdy zaczynałam swoją przygodę z dietą ketogeniczną najbardziej właśnie brakowało mi chleba, prostej kanapki, którą można zjeść na szybkie śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Niedawno temu wymyśliłam taki prosty przepis, który za każdym razem wychodzi i zawsze się sprawdza. W smaku jest to bardziej grahamka niż zwykły, biały chleb, ale zapewniam, że ten posmak “węglowodanów”. Jets to genialna baza do grzanki z serem- na zdjęciach macie właśnie takie złożone na pół grzaneczki z grillowanym serem oraz zwykłe kanapki z dodatkami na wiechu. Nie mówiąc juz o marzeniach o typowej kanapce z serami i majonezem czy o smaku zwykłego chleba z masłem. Albo i można zjeść chleb keto na słodko, z dowolną pastą keto, masłem orzechowym czy owocami, w smaku jest neutralne. Dodatkowo chleb z tostera jest ciepły i chrupiący, po prostu pyszny. Zawiera niecałe 3 g węglowodanów oraz bogactwo witamin oraz błonnika, ważnego zwłaszcza dla początkujących na diecie keto. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu na prosty i szybki chleb ketogeniczny, zapraszam do dalszej części wpisu.

Chleb z tostera ketogeniczny
Chleb z tostera ketogeniczny grzanka

Chleb z tostera ketogeniczny- przepis, jak zrobić

Składniki:

  • siemię lniane (najlepiej świeżo zmielone) -łyżka stołowa
  • jajko -jedno całe z wolnego wybiegu
  • płaska łyżeczka łuski babki jajowatej
  • sól i pieprz- szczypta
    do smaku “chlebowego” dodaję:
  • pół łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sezam z makiem lub mielone nasiona konopii
  • przyprawy włoskie
Chleb z tostera ketogeniczny
chleb z tostera ketogeniczny -jako kanapka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 minut

Chleb z tostera ketogeniczny- przepis

  1. Mielimy siemię lniane.

    Niekoniecznie musi być świeżo mielone, ale takie ma najlepszy smak i właściwości odżywcze.

  2. Wbijamy jajko.

    1 całe jajko wbijamy do miseczki/kubeczka, dodajemy siemię, babkę i wybrane przyprawy.

  3. Mieszanie składników.

    Wszystko dobrze mieszamy łyżeczką, absolutnie nie potrzeba do tego blendera. Masa powinna być dosyć gęsta.

  4. Włączamy toster.

    Na nagrzana płytkę tostera wylewamy masę lub wykładamy ją łyżeczką. Chlebek można wylać na dwa trójkąty lub jedną, większą kanapkę.

  5. Pieczemy chlebek.

    Przymykamy toster i czekamy do całkowitego upieczenia-kilka minut, trzeba sprawdzać. Może trochę dymić, ale bez obaw, upiecze się.

  6. Sprawdzamy chlebek.

    Można przewrócić kanapkę na drugą stronę, aby się lepiej zapiekła. Jeśli chcemy sam chlebek- wyjmujemy i studzimy. Gotowe!

  7. Jeśli chcemy mieć grzankę.

    Na koniec można zrobić grzankę- przekładamy dwa trójkąty chlebka serem i zapiekamy w naszym już nagrzanym tosterze, można go teraz odłączyć z prądu.

PODOBNE: Pizza z mąki kokosowej | fit, keto, low carb, gluten free

Chleb z tostera ketogeniczny
Chleb z tostera ketogeniczny

Uwagi:

Przepis podaję na jedną kanapkę (2 trójkąty)

Łyżeczka łuski babki jajowatej jest niezbędna, aby chlebek się nie rozpadał, miał ten smak chlebowy i ładnie się upiekł. Łuskę można kupić w internecie, starcza na bardzo długo do takich chlebków.

Chlebek można wylać w foremkę tostera na dwa trójkąty lub jedna, większą kanapkę. Być może da się także zrobić ten chlebek na suchej patelni, jako chlebowy placuszek, grzanki czy zapiekankę.

Jedna porcja zawiera: B 4,75 T 4,87 W 2,61 KCAL 75

(i bogactwo witamin oraz błonnika, ważnego zwłaszcza dla początkujących na diecie keto).

Chleb z tostera ketogeniczny
Chleb z tostera ketogeniczny

Również keto: Pizza keto bez mąki, na spodzie serowym

Skusicie się na takie pyszne śniadanie? Smacznego! 
Ania

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 168

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz