Witajcie, kochani! Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny post o naturalnych metodach odżywienia włosów – płukanka do włosów z L-cysteiny.
Odkąd pamiętam, była jedną z najpopularniejszych metod na lśniące i pogrubione włosy, ale dzisiaj została juz trochę zapomniana, wyparta przez sklepowe kosmetyki i nowe receptury na wykorzystanie półproduktów. Myślę jednak, że warto o niej przypomnieć! L-cysteina to bardzo cenny aminokwas, który jest składnikiem wykorzystywanym między innymi do wytwarzania kreatyny, pozytywnie wpływającej na wygląd naszych włosów i paznokci. Możemy ją suplementować od wewnątrz, a także wykorzystać w domowych, samo robionych kosmetykach. Składnik ten kupicie w sklepach online z półproduktami kosmetycznymi.
Płukanka z zastosowaniem L-cysteiny odżywia, regeneruje i wzmacnia włosy, przywraca im połysk i zdrowy wygląd, ogranicza ich wypadanie oraz puszenie się i co najważniejsze, genialnie je wygładza i sprawia, że wyglądają za wizualnie grubsze, gładsze i zdrowsze. Niestety ma także minusy, jak konieczność żmudnego jej przygotowywania, dostępność składników itp., ale najgorszym z nich jest niewątpliwie zapach siarki, który towarzyszy naszej płukance (niektórzy czuja wręcz zgniłe jajka). Uważam jednak, że dla takich efektów warto jest się chwilkę pomęczyć, aby móc się ciszyć przez długi czas naprawdę ładnymi włosami. Jeśli więc jesteście ciekawi, jak L-cysteina sprawdzi się w formie tej prostej płukanki, zapraszam do dalszej części wpisu.
Czym jest L-cysteina?
Naturalna L-cysteina to biały, drobny proszek o widocznej strukturze krystalicznej i charakterystycznym zapachu. W postaci chlorowodorku otrzymywana jest z pierza kaczek.
Cysteina jest jednym z dwudziestu podstawowych aminokwasów, należy do grupy aminokwasów endogennych (syntetyzowanych przez człowieka). Cechą charakterystyczną cysteiny, decydującą o jej unikalnych właściwościach, jest posiadanie grupy SH (tiolowej – jest to aminokwas siarkowy). Dwie cysteiny (także w łańcuchu białkowym) mogą tworzyć połączenie disulfidowe (mostek siarczkowy) co znacząco wpływa na trzeciorzędową strukturę białka oraz na biologiczne działanie danego białka.
Cysteina w kosmetykach:
- posiada działanie regenerujące – uczestniczy w procesach odżywiania i odnowy komórek, ze względu na małą masę cząsteczkową jest łatwo wchłaniana;
- odżywia, regeneruje i wzmacnia włosy, przywraca im połysk i zdrowy wygląd;
- likwiduje stany zapalne skóry;
- chroni przed szkodliwymi skutkami działania promieniowania UV;
- jest związkiem o działaniu antyoksydacyjnym – sama cysteina wyłapuje wolne rodniki tlenowe a także jest surowcem do produkcji glutationu – specjalnego białka chroniącego komórki;
- działa nawilżająco.
Opis ze strony zróbsobiekrem.pl
Płukanka z L-cysteiny -jak działa?
Moje włosy po takiej płukance zawsze wyglądają wspaniale, po prostu bardzo zdrowo. Są gładkie i sypkie, nabłyszczone, mniej się też puszą- łuski włosów są domknięte, jak po płukance z octem i zimną wodą.
Wyglądają na grubsze i mocniejsze, elastyczne- efekt porównywalny trochę do świeżego hennowania, więc przez kilka dni nie muszę z nimi nic robić. Taki stan włosów po płukance utrzymuje się u mnie różnie, w zależności od reszty pielęgnacji, z reguły od 2 tygodni do do miesiąca.
Podobne: Płukanka z szałwii dla błyszczących włosów
Płukanka do włosów z L-cysteiny- przepis, jak wykonać
Składniki:
- 10% aloes zatężony 10x (5 ml)
- 3% L-cysteina (ok. 2.5 ml)
- 1% pantenol 75% (0.4 ml)
- 85% woda (43.5 ml)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 5 minut
Płukanka do włosów z L-cysteiny- przepis, jak wykonać
- Przygotowanie składników
Potrzebujemy miski, kubeczka, łyżeczek do odmierzania składników i małej zlewki.
- Rozpuszczanie
L-cysteinę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dobrze rozmieszać.
- Mieszanie
Następnie wymieszać z resztą składników (można już w kubeczku lub misce) i wymyć włosy.
- Przepłukiwanie włosów
Płukanki użyj tuż po umyciu włosów. Polewaj kubkiem głowę i zanurzaj włosy w misce kilka razy. Nie spłukujemy już włosów.
Proporcje na 50 ml płukanki do włosów z cysteiną, czyli na jedno użycie. Płukanka bez konserwantów ma trwałość ok 2 tygodni i należy przechowywać ją w lodówce.
Płukanka z L-cysteiny- jak stosować na włosy?
Płukanki użyj tuż po umyciu włosów i po spłukaniu odżywki. Najlepiej nie polewać nim włosów, tylko moczyć je wkładając całą głowę do miski, zanurzać głowę i ostrożnie polewać i przepłukiwać skalp mniejszym pojemnikiem- kubeczkiem, miseczką itd. Nie spłukiwać.
Jeśli mamy braki w zaopatrzeniu, płukankę można zrobić z mniejszej ilości półproduktów. Nie polecam jednak pomijać tutaj humektantów. Płukankę można wykonać tylko z aloesem i wodą, można dodać soku aptecznego lub żelu aloesowego o dobrym składzie.
Zobacz także: Sól gorzka zastąpi płukankę z L-cysteiny?
Podsumowując
Jest kilka przepisów w blogosferze na DIY płukankę do włosów z L-cysteiny, ale przekonałam się, że przygotowana z tej receptury zawsze dawała mi dobry dzień włosowy. Niestety jej zapach to coś, do czego niełatwo jest się przyzwyczaić. Więc mimo, że wykonanie płukanki nie jest trudne ani pracochłonne, a sama L-cysteina tania, to coraz rzadziej sięgam po ten specyfik, chyba tylko na wielkie wyjścia i letnie wyjazdy, gdy chcę, aby włosy wyglądały jak najlepiej. Być może na zduszenie smrodku pomogłyby olejki eteryczne-lawendowy, miętowy- lub ziołowe herbatki jako dodatek do płukanki. Uważam ze warto wypróbować ten sposób na piękne włosy i zacząć swoją przygodę z tym skutecznym śmierdzielem!
Dajcie znać, czy podejmiecie wyzwanie spróbowania tej płukanki i jak się u Was sprawdziła!
Ania