Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne keto dania, nie tylko świąteczne: kremowa zupa grzybowa z suszonych grzybów. Na naszym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania!
Zrobienie tej grzybowej zupy jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do gotowania możemy użyć suszonych grzybów, borowików i/lub podgrzybków ze sklepu, a a nawet pieczarek, najlepiej jednak użyć tych własnoręcznie zbieranych podczas jesiennych spacerów do lasu. Wtedy jesień ma swój szczególny klimat, a zupa smak, któremu nikt się nie oprze. Nic się nie równa ze smakiem tej odpowiednio przyrządzonej.
Można ją zrobić w wersji mięsnej lub wege keto, a nawet jako tradycyjny obiad dla całej rodziny. Jeśli szukacie właśnie takiego przepisu na diecie ketogennej, zapraszam do dalszej części posta i mojego przepisu. Będzie pysznie!
Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać
Składniki:
- około 300 g wybranych grzybów (świeże, mrożone, suszone)
- ok. litr bulionu (warzywnego, grzybowego lub mięsnego, ostatecznie kostka)
- 1 średnia cebula
- pół opakowania śmietanki 30% (/mleko kokosowe z puszki)
- 3 łyżki masła 82 %
- łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku (lub z przyprawy)
- 1 łyżeczka tymianku i majeranku
- sól, pieprz, przyprawy do smaku
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
Keto zupa krem grzybowa -przepis, jak wykonać
- Przygotowanie grzybów.
Suszone grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, zalewamy w garnku ciepłym bulionem i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc.Świeże grzyby myjemy, wycieramy i kroimy, a mrożone trzeba najpierw rozmrozić.
- Smażenie.
Tymczasem zeszklimy na oliwie drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, kolejno dodajemy masło i przyprawy, podsmażamy przez ok. 2 minuty, potem dorzucamy pokrojone grzyby. Mieszając co chwilę podsmażamy i dusimy całość 5-7 minut. Doprawiamy. - Gotowanie.
Wlewamy do garnka gorący bulion. Zagotowujemy na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wciąż mieszając gotujemy pod przykryciem do miękkości/ około 20 minut. - Doprawianie.
Zupę doprawiamy śmietanką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, potem odstawiamy z ognia i miksujemy całość z dodatkiem natki pietruszki.
Podobne: Keto gofry na słodko | przepisy ketologiczne
Keto zupa grzybowa-uwagi
- Taką gotową zupę możemy przygotować nawet dwa dni wcześniej, przejdzie smakiem w lodówce i będzie jeszcze lepsza. Można też ją zawekować i przechować przez kilka dni w lodówce.
- Zupę podawajmy czystą, z kawałkami gotowanych grzybów.
- Dla reszty nie-keto rodziny można ugotować osobno ryż, a śmietanką doprawiać zupę dopiero na talerzach. Nie trzeba gotować obiadów osobno, a jest pysznie.
Skusicie się na moją pyszną zupę grzybową? Smacznego!