Witajcie, kochani! Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny post o naturalnych metodach pielęgnacji włosów – woda ryżowa do włosów. Ten tani i domowy kosmetyk działa nie tylko na porost i wypadanie włosów, ale też na ich wygładzenie, piękny blask i oczywiście objętość, bo taka płukanka podnosi włosy od nasady, poprawia ich skręt i sprawia, że jest ich wizualnie więcej.
Jest to kolejna, bardzo popularna metoda pielęgnacji włosów włosomaniaczek na całym świecie. Płukanka z wody po ryżu była od dawna znaną, azjatycką metodą pochodzącą jeszcze z zamierzchłych czasów. Niedawno jednak świat obiegły viralowe przepisy na fermentowana i gotowaną wodę ryżową, którą stosują także kobiety Yao (Chiny), które słyną z ekstremalnie długich i zdrowych włosów. Nic dziwnego, bo takie płukanki są świetnym zakończeniem i dopełnieniem mycia włosów, bo przez nie możemy dodatkowo zadbać o domknięcie łusek, odżywienie, zwiększenie objętości oraz połysk. To dzięki skrobii i witaminom, zawartych w takim domowym kosmetyku.
Dzięki temu przypomniałam sobie nie tylko o wodzie ryżowej, czyli resztkach po gotowaniu ale i o płukance i fermentowanej wcierce z ryżu, która rewelacyjnie wprost sprawdziła się u mnie na porost i odżywienie włosów. Napiszę o niej niebawem w kolejnym poście. Tymczasem efekt takiej płukanki z wody ryżowej na moich włosach również był świetny. Włosy wydawały się być sztywniejsze i uniesione, pełne objętości. Jeśli jesteście ciekawi, na czym to DIY polega i jak je wykonać dla urody naszych włosów, zapraszam do dalszej części wpisu.
Czemu woda ryżowa do włosów?
Płukanka z fermentowanej wody po ryżu była od dawna znaną, azjatycką metodą pochodzącą jeszcze z zamierzchłych czasów. Niedawno jednak świat obiegły viralowe przepisy na fermentowana i gotowaną wodę ryżową, którą stosują także kobiety Yao (Chiny), które słyną z ekstremalnie długich i zdrowych włosów. Nic dziwnego, bo takie płukanki są świetnym zakończeniem i dopełnieniem mycia włosów, bo przez nie możemy dodatkowo zadbać o domknięcie łusek, odżywienie, zwiększenie objętości oraz połysk. Woda ryżowa stosowana była także do pięlęgnacji twarzy oraz ciała. To dzięki skrobii i witaminom -E, B, mikroelementom i proteinom, zawartych w dużych ilościach w takim domowym kosmetyku.
Jak działa woda ryżowa na włosy?
Płukanka ryżowa sprawia, że włosy są mocniejsze i bardziej sprężyste, a cebulki odżywione . Inozytol, zwany też witaminą B8 wnika wgłąb włosa i wspomaga wzrost ich wytrzymałości, a także ochrania włosy przed uszkodzeniami. Proteiny ryżowe odbudowują i regenerują włókno włosa, chronią oraz nadają objętość kręconym włosom. Fermentowanie wody ryżowej, czyli jej zakwaszenie i stosowanie jako płukanki pomaga w domknięciu łusek, wygładzeniu, sypkości i nadaje włosom blasku. Woda ryżowa działa wiec na włosy na dwuetapowo- chroni włosy na długości przed połamaniem i zniszczeniami i jednocześnie silnie stymuluje ich wzrost. Te czynniki sprawiają, że jest takim świetnym kosmetykiem w walce o szybki porost i regenerację włosów.
Woda ryżowa na włosy, jak wykonać i stosować? Prosty przepis:
Składniki:
- porcja suchego ryżu- np. woreczek lub pół szklanki (może być biały, ja używam brązowy)
- odpowiednio 3 razy więcej wody
- słoik
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 dni
Woda ryżowa, prosty przepis
- Płukanie.
Porcję ryżu płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą wodą (lub w misce), rozcierając ziarenka palcami. Dzięki temu usuniemy zanieczyszczenia z ryżu.
- Mieszanie.
Następnie przesypujemy ryż do przygotowanego słoika (dobrze jest go przepłukać wrzątkiem) i zalewamy wodą. Szczelnie zakręcamy.
- Odstawianie.
Zostawiamy słoik w ciemnej szafce na około 2 dni. (W szybszej wersji wystarczy zostawić na pół godziny, po czym przelewamy wodę przez sitko do drugiego pojemnika i używamy.) Z mojego doświadczenia wynika, że fermentowana dłużej woda ryżowa działa o wiele lepiej.
- Odcedzanie.
Fermentacja wody jest gotowa, kiedy ma lekko kwaśny smak i wyraźny, nieprzyjemny zapach- zazwyczaj fermentuje się ją od 2 do 7 dni. Potem ryż dobrze cedzimy na sitku, lekko dociskając. Tak powstała woda powinna być nieco mętna i biaława.
- Gotowanie.
Wody ryżowej stosowałam i surową i po ugotowaniu, nic złego nigdy się nie stało. Zarówno gotowanie jak i trzymanie w lodówce hamują dalszy proces fermentacji i zabijają drobnoustroje. Wystarczy podgrzać wodę do ok. 60 stopni lub zagotować dla pewności. - Woda ryżowa -jak stosować?
Płukankę przelewamy do miski, ZAWSZE uzupełniamy kranówką- jest bardzo mocna. Płukanki z wody ryżowej używamy tuż po umyciu włosów. Polewamy kubkiem głowę, a potem długość, nie zmywamy jej z włosów.
Podobne: Płukanka z ryżu do włosów- na objętość i porost
Uwagi:
Zapas trzymam w lodówce do kilku dni lub zamrażam małymi porcjami- aż do kolejnego mycia włosów.
Im dłużej była trzymana fermentacja, tym woda gorzej pachnie. Dla zabicie smrodku polecam olejki eteryczne /dodatki ziół do płukanki.
Można ją także stosować pod olejowanie i/ jako spray proteinowy / wcierkę do skóry głowy (najlepiej przed myciem). Sama próbowałam taką kuracje przez tydzień i myślę, że była bardzo skuteczna, chociaż nie mogłam znieść tego smrodku na włosach i raczej już do tego nie powrócę. Chyba, że tylko przed myciem z rypaczem.
Wodę ryżową możemy także stosować w pielęgnacji twarzy- użyta jako tonik działa odmładzająco i kojąco, pomoże na trądzik oraz nawilży i rozjaśni naszą skórę.
Używacie wody ryżowej w pielęgnacji włosów?
5 komentarzy
beata
ciekawy sposób. z tą wcierką, u mnie woda się nie psrawdziła i okropnie mnie przesuszyła ale też nie ropzuszcałam tak jak mówisz hmmm…. chyba ponownie bede probowac :D
Asia
można, ale na długość co dzięń bym nie dawała
Asia
dobry pomysł… na chemię, ja mam uczulenie na ppd i uzywam henny
monikaaaa
jak farbuję włosy dodaję 2 krople oleju z nasion konopi do farby i dokładnie mieszam przed nałożeniem jej na włosy niesamowicie chroni to przed uszkodzeniami … polecam
Asia
ja bym nie mieszała niczego ze sklepową chemią