Płukanka z ryżu do włosów- na objętość i porost

Witajcie, kochani! Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny post o naturalnych metodach pielęgnacji włosów – płukanka z ryżu do włosów. Ten tani i domowy kosmetyk działa nie tylko na porost i wypadanie włosów, ale też na ich wygładzenie, piękny blask i oczywiście objętość od nasady, co jest ważne zwłaszcza dla kręoconowłosych. Płukanka podnosi włosy od nasady, poprawia skręt i sprawia, że jest ich wizualnie więcej.

Jest to kolejna, bardzo popularna metoda pielęgnacji włosów włosomaniaczek. Wszelkie płukanki są świetnym zakończeniem i dopełnieniem mycia włosów, bo przez nie możemy dodatkowo zadbać o domknięcie łusek, odżywienie, zwiększenie objętości oraz połysk. To dzięki skrobii i witaminom, zawartych w takim domowym kosmetyku.

Płukanka z wody po ryżu jest od dawna znaną metodą pochodzącą jeszcze z dawnych blogów włosomaniaczek, ale niedawno znów wróciłam do tej metody. Staram się i być Eko i wodę z gotowania wszelkich niesolonych potraw zawsze trzymam do podlewania kwiatków. Skoro jednak jets dobre dla roślin, czemu nie dla naszej urody? Dzięki temu przypomniałam sobie nie tylko o tej płukance, ale i wodzie ryżowej, czyli fermentowanej wcierce z ryżu, która rewelacyjnie wprost sprawdziła się u mnie na porost i odżywienie włosów. Napiszę o niej niebawem w kolejnym poście.

Tymczasem efekt takiej płukanki z ryżu na moich włosach również był świetny. Włosy wydawały się być sztywniejsze i uniesione, pełne objętości. Jeśli jesteście ciekawi, na czym to DIY polega i jak wykonać płukankę dla urody naszych włosów, zapraszam do dalszej części wpisu.

Płukanka z ryżu do włosów

Przepis na płukankę do włosów z ryżu

Składniki:

  • porcja ryżu (może być biały, najlepiej jednak brązowy, dziki, czarny)
  • litr wrzącej wody

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

  1. Płukanie.

    Porcję ryżu płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą w garnku i doprowadzamy do wrzenia.

  2. Gotowanie.

    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, właściwemu wybranemu rodzajowi. Dobrze jest rozgotować niebo albo zostawić go do napęcznienia.

  3. Odcedzanie.

    Ugotowany ryż dobrze cedzimy na sitku, lekko dociskając. Tak powstałą wodę studzimy. Powinna być nieco mętna i biaława. Płukankę przelewamy do miski, uzupełniamy kranówką.

  4. Myjemy włosy.

    Płukanki użyj tuż po umyciu włosów. Polewaj kubkiem głowę, apotem długość, następnie zanurzaj włosy w misce kilka razy. Kończymy zawsze przepłukaniem zimną wodą. Układamy jak zwykle.

Płukanka z ryżu do włosów

Podobne: Płukanka z miodu na piękne i lśniące włosy

Uwagi:

Dobrze jest rozgotować nieco nasz ryż albo zostawić go do napęcznienia. Ja jednak używam wody pozostałej zwyczajnie z gotowania ryżu do obiadu. Powinna być nieco mętna i biaława. Zapas trzymam w lodówce lub zamrażam porcjami- aż do kolejnego mycia włosów.

Można ją także stosować pod olejowanie.

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 158

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz