Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Chałwa domowa na miodzie, zdrowa i smaczna, najprostszy i szybki przepis

Chałwa domowa na miodzie, zdrowa i smaczna, najprostszy i szybki przepis

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne, pyszne i zdrowe przepisy- chałwa domowa, zdrowa i smaczna. Jest to bardzo znany i pyszny deser, nie tylko u nas, ale i na całym świecie. Także jeden z moich ulubionych smakołyków. Dlatego dzisiaj podaję wam przepis na to proste danie.

Jak zrobić chałwę w domu? Jets to bardzo szybkie i łatwe. Przyrządza się ją tradycyjnie z prażonych ziaren sezamu, z pestek słonecznika lub innych orzechów i z dodatkiem miodu. Jak widzicie, jeśli ominiemy sklepowy produkt chałwopodobny z cukrem i szkodliwa chemią, to jest to bardzo zdrowe danie. Sezam wszak to bogactwo witamin i minerałów, a także zdrowych tłuszczy- nienasyconych kwasów omega 3, wartościowego białka i przeciwutleniaczy.

Jeśli więc chcecie się przekonać, jak smakują takie pyszności, zapraszam do mojego przepisu.

Przepis na: Chałwa domowa

Składniki:

  • 1 szklanka złocistego sezamu / łuskanych ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki prawdziwego miodu
  • ew. dodatki: odrobina aromatu waniliowego, kakao, posiekane orzechy, pistacje

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minuty.

Jak zrobić domową chałwę?

  1. Najpierw sezam.

    Odmierzamy sezam, wsypujemy na czystą i sucha patelnię, najlepiej teflonową. Musimy podprażyć ją przez kilka minut, ciągle mieszając, aby się nie przypalił (wtedy chałwa będzie gorzka). Gdy zacznie pachnieć i ładnie się rumienić, wyłączamy gaz i zdejmujemy patelnię.

  2. Mieszanie.

    Sezam studzimy, wsypujemy do blendera lub młynka i stopniowo mielimy na proszek. Przesypujemy do miski i dodajemy co chwilę miód. Mieszamy aż do połączenia składników, stopniowo dodając tyle miodu, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Powinna być zwarta i przypominać plastelinę.

  3. Dodatki.

    Gdy masa będzie idealna, wsypujemy dodatki i ponownie delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy do połowy wysokości formę do pasztetu i przyciskamy deseczką, lub zagniatamy w dużą rolkę. Ozdabiamy na wierzchu dodatkami.

  4. Gotowe.

    Masę zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, ew. na pół godziny do zamrażarki. Powinna być zwarta, gęsta i w miarę łatwa w krojeniu. Trzymamy w lodówce.

Podobne: Fit naleśniki ryżowe “sernik malinowy z migdałami” bez glutenu

Skusicie się na takie pyszności? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 187

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.