Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne, pyszne i zdrowe przepisy- chałwa domowa, zdrowa i smaczna. Jest to bardzo znany i pyszny deser, nie tylko u nas, ale i na całym świecie. Także jeden z moich ulubionych smakołyków. Dlatego dzisiaj podaję wam przepis na to proste danie.
Jak zrobić chałwę w domu? Jets to bardzo szybkie i łatwe. Przyrządza się ją tradycyjnie z prażonych ziaren sezamu, z pestek słonecznika lub innych orzechów i z dodatkiem miodu. Jak widzicie, jeśli ominiemy sklepowy produkt chałwopodobny z cukrem i szkodliwa chemią, to jest to bardzo zdrowe danie. Sezam wszak to bogactwo witamin i minerałów, a także zdrowych tłuszczy- nienasyconych kwasów omega 3, wartościowego białka i przeciwutleniaczy.
Jeśli więc chcecie się przekonać, jak smakują takie pyszności, zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na: Chałwa domowa
Składniki:
- 1 szklanka złocistego sezamu / łuskanych ziaren słonecznika
- 2-3 łyżki prawdziwego miodu
- ew. dodatki: odrobina aromatu waniliowego, kakao, posiekane orzechy, pistacje
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
Jak zrobić domową chałwę?
- Najpierw sezam.
Odmierzamy sezam, wsypujemy na czystą i sucha patelnię, najlepiej teflonową. Musimy podprażyć ją przez kilka minut, ciągle mieszając, aby się nie przypalił (wtedy chałwa będzie gorzka). Gdy zacznie pachnieć i ładnie się rumienić, wyłączamy gaz i zdejmujemy patelnię.
- Mieszanie.
Sezam studzimy, wsypujemy do blendera lub młynka i stopniowo mielimy na proszek. Przesypujemy do miski i dodajemy co chwilę miód. Mieszamy aż do połączenia składników, stopniowo dodając tyle miodu, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Powinna być zwarta i przypominać plastelinę.
- Dodatki.
Gdy masa będzie idealna, wsypujemy dodatki i ponownie delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy do połowy wysokości formę do pasztetu i przyciskamy deseczką, lub zagniatamy w dużą rolkę. Ozdabiamy na wierzchu dodatkami.
- Gotowe.
Masę zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, ew. na pół godziny do zamrażarki. Powinna być zwarta, gęsta i w miarę łatwa w krojeniu. Trzymamy w lodówce.
Podobne: Fit naleśniki ryżowe “sernik malinowy z migdałami” bez glutenu
Skusicie się na takie pyszności? Smacznego!