Wegańskie muffiny – jak zrobić? Najlepszy przepis

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne i zdrowe wegańskie muffiny.

Jest to niezawodny przepis, wiele razy przeze mnie wypróbowany. Kiedy w domu nie ma nic słodkiego, zawsze sięgam po ciepłe i pyszne muffinki. Robi się je łatwo i w naprawdę szybkim czasie, więc jest to dobry przepis nawet dla początkujących kucharek. Przepis można modyfikować dowolnie, według tego, co akurat mamy w domu i zawsze wychodzą, pięknie wyrastają, są wilgotne, chrupiące i pyszne. Moja rodzina zjada je tuż po wyjęciu z piekarnika. Znikają w mgnieniu oka! 

Wegańskie muffiny - jak zrobić? Najlepszy przepis

Wegańskie muffiny – jak wykonać?

 Składniki:

  • składniki suche:
  • 1 szkl. mąki razowej lub orkiszowej
  • 3/4 szkl. cukru kokosowego, ksylitolu, erytrytolu itd.
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • składniki mokre:
  • 1 szkl. mleka sojowego
  • 1/3 szkl. oleju np. rzepakowego 
  • aromat waniliowy -kilka kropli
  • dodatki smakowe:
  • ew. łyżka przyprawy do piernika, cynamonu
  • ew. otręby, płatki, ziarenka
  • ew/ polewa, posypka lub krem na wierzch
  • ew. 1/4 szkl. karobu lub kakao 

Przygotowanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Nastawiamy piekarnik

    Najpierw włączamy piekarnik na 175° C- ciasto na wegańskie muffiny robi się bardzo szybko!

  2. Mieszamy składniki

    Przygotowujemy dwie miski- większa i mniejszą. W jednej misce mieszamy ze sobą dokładnie mokre składniki, takie jak mleko i olej, a w drugiej suche, jak mąka, soda i reszta dodatków. Mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą.

  3. Łączymy składniki

    Wsypujemy suche składniki do mokrych, dokładnie mieszamy łyżką w jednym kierunku, ucierając je ze sobą do dobrego połączenia masy. Powinna być średnio rzadka.

  4. Dodajemy dodatki smakowe

    Teraz jest czas na to, aby pomyśleć, jaki smak wegańskich muffinek chcemy uzyskać. Wsypujemy dodatki znów mieszamy.

  5. Pieczenie

    Wylewamy gotową masę do odpowiednich foremek lub bibułek  i pieczemy przez 18-20 minut. Muffinki powinny wyrosnąć, a wykałaczka wsadzona do masy powinna być sucha.

  6. Prawie gotowe!

    Wyjmujemy wegańskie muffinki z piekarnika i dajemy i trochę wystygnąć przed spożyciem. Możemy je teraz udekorować dowolna polewą lub posypką.

Zobacz także: Roślinne mleko z migdałów (keto, LCHF, vegan)

Wegańskie muffiny - jak zrobić? Najlepszy przepis

Wegańskie muffiny: moje uwagi

Ciasto na muffinki miesza się NIEDOKŁADNIE i KRÓTKO. Nie zaszkodzi mu niechlujność, pośpiech czy późne dosypanie zapomnianego składnika. Mogą być w nim grudki. To nie ma wpływu na wyrośnięcie ciasta. Jeszcze nigdy mi się nie udało!

Jeśli ciasto wydaje się zbyt mokre, można dodać mąki, otrąb, dorzucić garście dmuchanego amarantusa lub rodzynki.

Muffiny można przechowywać kilka dni w lodówce, nie powinny się zeschnąć. Najlepiej smakują z napojem roślinnym lub kakao.

Wegańskie muffiny– jaki smak wybrać?

Można próbować wariacje na wegańskie muffinki o właściwie każdym smaku, jaki tylko nam się zamarzy:

  • o smaku świątecznego piernika: dodajemy do ciasta przyprawę do piernika, cynamon lub goździki
  • czekoladowe- dodajemy gorzkie kakao
  • cytrynowe- aromat i/ starta skórka cytrynowa
  • z dodatkiem kawałków owoców (jabłko, gruszka, borówka, brzoskwinia…)
  • orzechowe: do masy dodajemy masło orzechowe lub można nadziać je orzechami i/ lub masłem w środku
  • gotowe muffinki można przekroić i nadziać łyżeczką powidła, dżemy
  • oraz polać polewą, kremem, posypać pokruszonymi orzechami lub migdałami- będzie jeszcze pyszniej!

Smacznego! I wszystkiego zdrowego 🙂

Oceń:

Rating: 1 out of 5.

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba ocen: 0

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 177
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Martynulka
Martynulka
1 rok temu

Wygladaja pysznie

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek