Witajcie, kochani! Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych napojów roślinnych: mleko z migdałów.
Wszyscy wiemy, jak szkodliwa jest surowa laktoza, ale i dieta bez mleka krowiego nie zawsze jest łatwa, zwłaszcza gdy przez wiele lat codziennie spożywało się płatki zalane zimnym mlekiem. Na szczęście z czasem okazuje się, że jest wiele pysznych i roślinnych alternatyw! Są tak samo łatwe do kupienia a również w smaku niczym nie ustępują tradycyjnym napojom.
Jednym z najzdrowszych jest mleko migdałowe, które nie dość, że jest smaczne i zdrowe, to ma najbardziej neutralny smak, nadaje się do gotowania i nie waży się w kawie. Nie każdy wie, jednak, jak łatwo można zrobić je domowym sposobem i to za dużo mniejsze pieniądze, niż gotowy napój ze sklepu. Zapraszam do mojego prostego przepisu na mleko z migdałów.
Przepis na Fit domowe, roślinne mleko z migdałów
Składniki
- 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
- 1 szklanka (namoczonych wcześniej) migdałów
- sól, słodzisz, wanilia itd.
Wykonanie
Potrzebny czas: 20 minut
Przygotowanie mleka migdałowego:
- Migdały należy wcześniej namoczyć w szklance wody.
Najlepiej zrobić to na noc a napój wykonywać rano, aby był świeży i pyszny do kawy.
- Następnie odcedzamy wodę na sitku, przepłukujemy, wsypujemy składniki do wysokiego blendera.
Można też dodać odrobinę soli i słodzisza do smaku. Miksujemy mleko z migdałów przez kilka minut na zwykłych obrotach a potem przez kilka sekund na wysokich.
- Przelewamy mleko przez gazę/sitko gęste do naczynia, wyciskamy resztki.
Przelewamy do pojemnika i trzymamy przez kilka dni (niedługo) w lodówce.
Fit domowe mleko z migdałów, uwagi:
Z przepisu wychodzi ok. 800 ml mleka z migdałów, które ma średnią gęstość. Oczywiście można dodać mniej wody lub zrobić śmietankę migdałową.
To, co zostało czyli masa migdałowa sprawdza się jako dodatek do masła migdałowego lub orzechowego i po wysuszeniu – do deserów. Sama jako
zagęstnik zup i sosów, do pasztetu, chleba.
Podobne: Koktajl odchudzający „Malinowe Lato”
Prawda, że wyglada pysznie? Smacznego!
Asia