Roślinne mleko z migdałów (keto, LCHF, vegan)

Roślinne mleko z migdałów (keto, LCHF, vegan)

Witajcie, kochani! Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych napojów roślinnych: mleko z migdałów.

Wszyscy wiemy, jak szkodliwa jest surowa laktoza, ale i dieta bez mleka krowiego nie zawsze jest łatwa, zwłaszcza gdy przez wiele lat codziennie spożywało się płatki zalane zimnym mlekiem. Na szczęście z czasem okazuje się, że jest wiele pysznych i roślinnych alternatyw! Są tak samo łatwe do kupienia a również w smaku niczym nie ustępują tradycyjnym napojom.

Jednym z najzdrowszych jest mleko migdałowe, które nie dość, że jest smaczne i zdrowe, to ma najbardziej neutralny smak, nadaje się do gotowania i nie waży się w kawie. Nie każdy wie, jednak, jak łatwo można zrobić je domowym sposobem i to za dużo mniejsze pieniądze, niż gotowy napój ze sklepu. Zapraszam do mojego prostego przepisu na mleko z migdałów.

mleko z migdałów
Mleko z migdałów

Przepis na roślinne mleko z migdałów

Składniki

  • 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 szklanka (namoczonych wcześniej) migdałów
  • sól, słodzisz, wanilia itd.

Wykonanie

Potrzebny czas: 20 min..

Przygotowanie mleka migdałowego:

  1. Migdały należy wcześniej namoczyć w szklance wody.

    Najlepiej zrobić to na noc a napój wykonywać rano, aby był świeży i pyszny do kawy.Mleko z migdałów

  2. Następnie odcedzamy wodę na sitku, przepłukujemy, wsypujemy składniki do wysokiego blendera.

    Można też dodać odrobinę soli i słodzisza do smaku. Miksujemy mleko z migdałów przez kilka minut na zwykłych obrotach a potem przez kilka sekund na wysokich.Mleko z migdałów

  3. Przelewamy mleko przez gazę/sitko gęste do naczynia, wyciskamy resztki.

    Przelewamy do pojemnika i trzymamy przez kilka dni (niedługo) w lodówce.Mleko z migdałów

Uwagi:

Z przepisu wychodzi ok. 800 ml mleka z migdałów, które ma średnią gęstość. Oczywiście można dodać mniej wody lub zrobić śmietankę migdałową.

To, co zostało czyli masa migdałowa sprawdza się jako dodatek do masła migdałowego lub orzechowego i po wysuszeniu – do deserów. Sama jako
zagęstnik zup i sosów, do pasztetu, chleba.

Mleko z migdałów
Masa migdałowa

Podobne: Koktajl odchudzający „Malinowe Lato”

Prawda, że wyglada pysznie? Smacznego!
Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 3

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Asia
Liczba artykułów: 163
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane artykuły

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Wróć na początek