Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne pyszne i zdrowe przepisy- jajka wegańskie, czyli przepis na zdrową i kolorową przystawkę, która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, gdy chcemy czymś zastąpić jajka na tradycyjnym, świątecznym stole. Możemy ja przygotować na każdą okazję, jak przyjęcia i imprezy oraz oczywiście zdrowy, codzienny posiłek w gronie bliskich.
Jajka możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do śniadań czy kolacji z wegańskim majonezem, jako dodatek do sałatek i innym przysmaków z zimnego talerza. Takie wegańskie jajka z agarem się nie rozpadają i dzięki barwionemu żółtku wyglądają bardzo naturalnie, więc zawsze robią genialny efekt na moich gościach. Danie z ich dodatkiem jest bardzo kolorowe, pysznie wygląda i tak samo smakuje, zapewniam! Przygotowuję je co roku na Wielkanoc jako jajka faszerowane w różnych wariantach kolorystycznych i smakowych i za każdym razem wszyscy je chwalili. Takie jajka to bogactwo białka i witamin, a do tego są ciepłe, miękkie i przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowe, wegańskie jajka.
Przepis na wegańskie jajka
SKŁADNIKI:
- 300 ml mleka sojowego -bez cukru, najlepiej z wapniem
- 4 łyżeczki proszku agar agar
- ok. pół szklanki rozgotowanego ryżu
- miękkie tofu feta
- sól, pieprz, czarna sól
- kurkuma
- foremki
PRZYGOTOWANIE:
Potrzebny czas: 18 minut
Przepis na wegańskie jajka
- Gotujemy ryż.
Gotujemy ryż -na wodzie lub lepiej na mleku, rozgotowujemy i zostawiamy bez odcedzania do zgęstnienia masy. Następnie można ją odcedzić i zmielić dla lepszego trzymania się jajek.
- Przygotowanie mleka.
Odmierzone mleko mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy agar, mieszamy dużą łyżką i zagotowujemy. Gotujemy razem jeszcze około 3 minut, ciągle delikatnie mieszając i zdejmujemy z ognia.
- Mieszanie.
Mleko odstawiamy na bok, do wystudzenia. Gdy będzie jeszcze ciepłe i nieco zgęstnieje, dodajemy rozgotowany ryż. Zazwyczaj mielę go dodatkowo blenderem razem z masą, ale niekoniecznie.
- Foremki.
Masę przekładamy do podłużnych foremek przypominających kształt jajek, w środek wkładamy kulki np. zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.
- Wykończenie.
Jajka zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia. Można włożyć do lodówki. Przygotowujemy w tym czasie masę ze zmiksowanego tofu z kurkumą, czarną solą i przyprawami.
- Gotowe.
Potem wyjmujemy jajka ostrożnie z foremek i otwory wypełniamy naszym żółtkiem. Zostawimy na chwilę w lodówce. Gotowe!
Podobne: Żurek wegański wielkanocny | przepis z butelki
Uwagi:
Masę przekładamy do podłużnych lub okrągłych foremek przypominających kształt przekrojonych na pół jajek, można je kupić w internecie albo zrobić z plastikowych foremek po np. kinder suprise lub użyć różnych foremek od ciasteczek albo ukształtować folię aluminiową. W środek masy wkładamy kulki np. marble, z zabawek lub zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.
Skusicie się na takie wegańskie danie? Smacznego!