Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Fit placki z kaszy manny, z jogurtem i jagodami

Fit placki z kaszy manny, z jogurtem i jagodami

Hej, kochani. Dzisiaj mam dla was nowy przepis – fit placki z kaszy manny- z jogurtem i jagodami. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity, przypomina mi letnie wakacje. Fit placuszki są rumiane i pyszne, zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu. Bez polewy są wegańskie i dietetyczne, bo bez jajek i bananów, więc bez obawy mogę je jeść osoby na te składniki uczulone.

Do tego sycą na długo, dlatego są idealnym śniadaniem przed treningiem, sprawdzą się też na ciężki dzień w pracy, lekki podwieczorek i na niepogodę! Jeśli chcecie się o tym przekonać, jakie są chrupiące i pyszne, zapraszam serdecznie do mojego prostego przepisu!

Wegańskie fit placki z kaszy manny- z jogurtem i jagodami
Wegańskie fit placki z kaszy manny- z jogurtem i jagodami

Fit placki z kaszy manny


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • mały kubek gęstego jogurtu naturalnego/greckiego
  • kilka suszonych moreli lub daktyli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju
  • kilka łyżek świeżych/mrożonych jagód- borówek, malin, jeżyn itd.
  • łyżeczka słodzisza: erytrol, stewia, miód itd.


Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

Przepis na: wegańskie fit placki z kaszy manny

  1. Przygotowanie suszków.

    Morele/ daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 10 minut. Potem odlewamy wodę i miksujemy owoce blenderem na puree. Mrożone owoce odstaw do rozmrożenia.

  2. Mieszanie.

    Odmierzamy wszystkie składniki. W niewielkiej misce kolejno je dodajemy i dokładnie mieszamy łyżką- oprócz owoców i jogurtu, ale oczywiście do ciasta można dodać kilka owoców dla ładnego koloru.

  3. Odstawianie.

    Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut, może być na kilka godzin. Po wyjęciu znów dokładnie mieszamy i rozgniatamy ewentualne grudki lud ew. dolewamy mleka.

  4. Smażenie.

    Placki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu, delikatnie obracamy aby się nie rozlewały. Jeśli bardzo przywierają, można dodać odrobinę oleju. Obracamy na drugą stronę na kilka minut i smażymy do zrumienienia.

  5. Polewa.

    Gotowe placki wykładamy na talerz. Polewamy sosem zrobionym ze zmiksowanego jogurtu, części owoców i słodzisza. Dekorujemy pozostałymi owocami. Gotowe!

Wegańskie fit placki z kaszy manny- z jogurtem i jagodami
Wegańskie fit placki z kaszy manny- z jogurtem i jagodami

Podobne: Fit deserki owocowe z musli i jogurtem

Podoba wam się przepis na takie pyszne deserki? Ania


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 125

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *