Hej, kochani. Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – zdrowe kotlety jaglane z warzywami i ziołami, odtłuszczone i mocno przyprawione do smaku. Odkąd po raz pierwszy jadłam takie gotowe kotleciki dostępne w sieci wielu sklepów, bardzo mi zasmakowały i próbowałam zrobić domowe podobne, które wyszłyby taniej i może miałby nieco lepszy skład.
Po wielu próbach w końcu mi się udało- jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity. Fit placuszki są rumiane i pyszne, zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu. Trudno uwierzyć, że powstały z kaszy, nawet moja rodzina, która żadnej z kasz nie znosi zawsze się nimi zajda.
Do tego sycą na długo, dlatego są idealnym obiadem czy posiłkiem śniadaniem przed treningiem, sprawdzą się też do burgerów i grilla! Jeśli chcecie się o tym przekonać, jakie są chrupiące i pyszne, zapraszam serdecznie do mojego prostego przepisu.
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu- przepis, jak zrobić
Składniki na 3 porcje:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego / woda z kostką bulionową
- kostka mrożonego szpinaku i/włoszczyzna i kolorowe warzywa z mrożonek (u mnie mieszane resztki)
- 1 całe jajko
- łyżeczka zmielonego siemiania/babki jajowatej/ mąki konopnej
- posiekana mała cebulka i 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, curry, szczypta kurkumy, słodkiej papryki, mieszanki do kurczaka, czosnku, bazylii itd.
- ew. 1/3 szklanki startego drobno, żółtego sera
- mąka razowa
- oliwa/olej do smażenia
Wykonanie:
Przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw
- Przygotowanie.
Odmierzamy składniki. Gotujemy wodę na bulion, siekamy i szklimy cebulkę i czosnek, rozmrażamy warzywa.
- Gotowanie.
Gotujemy kaszę jaglaną. Przepłukujemy na sicie i zalewamy w garnku bulionem. Po chwili można dodać rozmrożone warzywa.
- Mieszanie.
Gotujemy wszystko na małym ogniu i pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie a kasza wchłonie cały płyn. Zostawiamy do ostudzenia.
- Miksowanie.
Chłodną kaszę miksujemy blenderem z warzywami (ja końcówką blendera. w tym samym garnku). Dodajemy cebulkę, przyprawy, siemię, jajko i mąkę w razie potrzeby, miksujemy. Masa powinna być zwarta, klejącą.
- Smażenie.
Formujemy małe kotleciki i rozgniatamy na płasko. Obtaczamy w mące/siemieniu na płaskim talerzu i smażymy na rozgrzanej oliwie, na rumiano i złoty kolor na średnim ogniu. Odwracamy z obu stron. Gotowe!
Podobne: Fit placki z kaszy manny, z jogurtem i jagodami
Podoba wam się przepis na takie pyszne kotlety? Ania