Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: domowy kompot z suszonych owoców, bez cukru i bez szkodliwej chemii.
Na pewno znacie smak kompotu z dzieciństwa, był i wciąż jest bardzo popularnym dodatkiem do tradycyjnego, polskiego obiadu. Niestety taki napój to typowa bomba kaloryczna: lepki, zbyt słodki, właściwie syrop rozpuszczony w wodzie z rozgotowanymi owocami. Dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem an zdrowszą wersję tego napoju, czyli kompot bez cukru. Ten kompot wykonujemy z suszonych owoców, więc jest doskonałym dodatkiem na nasz świąteczny, wigilijny stół. Zapach i smak przypraw będą się swietnie komponowały ze świątecznymi daniami, a kompot bardzo się przyda na poprawę trawienia, zwłaszcza, gdy się przejemy. Jednak napój ten możemy przygotowywać cały rok, nawet w lecie z sezonowych, świeżych owoców- staje się pyszna i zdrową lemoniadą o bardzo ciekawym, słodkawym smaku, które można podać gościom w upalne dni, z kostkami lodu. Pycha!
Kompot jest wystarczająco słodki bez cukru, naprawdę go tam nie brakuje i nie musimy dodawać żadnych zamienników do dosłodzenia. Przepis jets prosty i bardzo szybki do zrobienia, na pewno każdy już wie, jak go wykonać, ale może nie ten akurat przepyszny, który u mnie gości nie tylko od święta. Zapraszam do mojego przepisu na kompot z suszu, nie tylko na wigilijny stół!
Przepis na kompot z suszonych owoców, bez cukru
Składniki:
- pół szklanki suszonych jabłek
- pół szklanki suszonych gruszek
- pół szklanki suszonych, dymnych śliwek
- laska cynamonu
- laska wanilii
- goździki i inne przyprawy według uznania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Przepis na kompot z suszonych owoców
- Kroimy owoce.
Kroimy większe owoce i przyprawy -laski przecinamy wzdłuż na pół. Wrzucamy je do większego garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody.
- Odstawiamy.
Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej kilka godzin, dzień lub nawet dobę.
- Gotowanie.
Stawiamy garnek na małym ogniu i powoli gotujemy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
- Odcedzamy.
Gotowy kompot odstawiamy, by nieco ostygł. Można odcedzić owoce, ale niektórzy lubią kompot z kilkoma owockami na spodzie szklanki :) Udekorować laskami cynamonu. Gotowe!
Podobne: Syrop z kwiatów czarnego bzu- na odporność i lemoniadę
Kompot z suszonych owoców- uwagi:
Najlepiej, aby były to owoce domowe, suszone własnoręcznie i niesiarkowane, ale mogą być także kupne, z gospodarstw ekologicznych.
Owoców z kompotu nie wyrzucamy, można nimi nadziać naleśniki, zrobić mus do grzanek itd.
Kompot można podać na ciepło, podgrzany po obfitym posiłku lub na zimno, do popijania dań. W karafce lub w osobnych szklankach, zawsze prezentuje się znakomicie! I smakuje pysznie!
Mam nadzieję, że spodoba się wam taki prosty przepis! Asia
2 komentarzy
tomek
Bardzo smaczny. Jeden z moich ulubionych. Często u babci piliśmy takie coś. Zawsze smakowało!
Asia
cieszę się!