Kompot z suszonych owoców, bez cukru

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na zdrowe napoje: domowy kompot z suszonych owoców, bez cukru i bez szkodliwej chemii.

Na pewno znacie smak kompotu z dzieciństwa, był i wciąż jest bardzo popularnym dodatkiem do tradycyjnego, polskiego obiadu. Niestety taki napój to typowa bomba kaloryczna: lepki, zbyt słodki, właściwie syrop rozpuszczony w wodzie z rozgotowanymi owocami. Dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem an zdrowszą wersję tego napoju, czyli kompot bez cukru. Ten kompot wykonujemy z suszonych owoców, więc jest doskonałym dodatkiem na nasz świąteczny, wigilijny stół. Zapach i smak przypraw będą się swietnie komponowały ze świątecznymi daniami, a kompot bardzo się przyda na poprawę trawienia, zwłaszcza, gdy się przejemy. Jednak napój ten możemy przygotowywać cały rok, nawet w lecie z sezonowych, świeżych owoców- staje się pyszna i zdrową lemoniadą o bardzo ciekawym, słodkawym smaku, które można podać gościom w upalne dni, z kostkami lodu. Pycha!

Kompot jest wystarczająco słodki bez cukru, naprawdę go tam nie brakuje i nie musimy dodawać żadnych zamienników do dosłodzenia. Przepis jets prosty i bardzo szybki do zrobienia, na pewno każdy już wie, jak go wykonać, ale może nie ten akurat przepyszny, który u mnie gości nie tylko od święta. Zapraszam do mojego przepisu na kompot z suszu, nie tylko na wigilijny stół!

Przepis na kompot z suszonych owoców

Przepis na kompot z suszonych owoców, bez cukru

Składniki:

  • pół szklanki suszonych jabłek
  • pół szklanki suszonych gruszek
  • pół szklanki suszonych, dymnych śliwek
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • goździki i inne przyprawy według uznania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

Przepis na kompot z suszonych owoców

  1. Kroimy owoce.

    Kroimy większe owoce i przyprawy -laski przecinamy wzdłuż na pół. Wrzucamy je do większego garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody.

  2. Odstawiamy.

    Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej kilka godzin, dzień lub nawet dobę.

  3. Gotowanie.

    Stawiamy garnek na małym ogniu i powoli gotujemy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 20 minut, mieszając co jakiś czas.

  4. Odcedzamy.

    Gotowy kompot odstawiamy, by nieco ostygł. Można odcedzić owoce, ale niektórzy lubią kompot z kilkoma owockami na spodzie szklanki :) Udekorować laskami cynamonu. Gotowe!

Przepis na kompot z suszonych owoców

Podobne: Syrop z kwiatów czarnego bzu- na odporność i lemoniadę

Kompot z suszonych owoców- uwagi:

Najlepiej, aby były to owoce domowe, suszone własnoręcznie i niesiarkowane, ale mogą być także kupne, z gospodarstw ekologicznych.

Owoców z kompotu nie wyrzucamy, można nimi nadziać naleśniki, zrobić mus do grzanek itd.

Kompot można podać na ciepło, podgrzany po obfitym posiłku lub na zimno, do popijania dań. W karafce lub w osobnych szklankach, zawsze prezentuje się znakomicie! I smakuje pysznie!

Mam nadzieję, że spodoba się wam taki prosty przepis! Asia

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 133

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

2 komentarzy

Zostaw swój komentarz