Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla Was kolejne pyszne i zdrowe przepisy- jajka wegańskie bezglutenowe, czyli przepis na zdrową i kolorową przystawkę. Danie to która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, gdy chcemy czymś zastąpić jajka na tradycyjnym, świątecznym stole.
Możemy ja przygotować na każdą okazję, jak przyjęcia i imprezy oraz oczywiście zdrowy, codzienny posiłek w gronie bliskich. Zwłaszcza są świetne dla dzieci. Zdziwiłam się, gdy po przetestowaniu jajek na przyjęcie dla znajomego alergika przekonałam się, że tak szybko zniknęły ze stołu. Naprawdę są pyszne i bardzo przypominają smak prawdziwych jaj. Są nawet lepsze od typowego przepisu na jajka wege, które robię z agaru i ryżu.
Jajka takie możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do śniadań czy kolacji z wegańskim majonezem, jako dodatek do sałatek i innym przysmaków z zimnego talerza. Takie wegańskie jajka z agarem się nie rozpadają i dzięki barwionemu żółtku wyglądają bardzo naturalnie. Trzeba do nich niestety mieć dobre foremki, aby wszystko wyglądało estetycznie i efektownie. Wtedy na pewno zrobią furorę na niejednym przyjęciu. A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam do mojego przepisu na zdrowe, wegańskie jajka.
Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe
SKŁADNIKI:
- 200 ml mleka sojowego -bez cukru, najlepiej z wapniem
- płaska łyżeczka proszku agar agar
- 50 g miękkiego tofu
- majonez wegański
- kurkuma, sól, pieprz, czarna sól
- foremki do jajek
PRZYGOTOWANIE:
Potrzebny czas: 20 minut
Przepis na wegańskie jajka bezglutenowe
- Przygotowanie mleka.
Odmierzone mleko mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy agar, mieszamy dużą łyżką i zagotowujemy. Gotujemy razem jeszcze około 3 minut, ciągle delikatnie mieszając i zdejmujemy z ognia.
- Mieszanie.
Mleko odstawiamy na bok, do lekkiego wystudzenia. Następnie przyprawiamy, mieszamy. Wypełniamy masą przygotowanych, podłużnych foremek przypominających kształt jajek, w środek wkładamy kulki np. zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.
- Lodówka.
Jajka zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia. Można włożyć do lodówki. Przygotowujemy w tym czasie masę ze zmiksowanego tofu z majonezem, kurkumą, czarną solą i przyprawami.
- Gotowe.
Potem wyjmujemy zastygnięte jajka ostrożnie z foremek do docelowego naczynia. Otwory wypełniamy naszym żółtkiem. Zostawimy na chwilę w lodówce. Gotowe!
Podobne: Żurek wegański wielkanocny | przepis z butelki
Uwagi:
Masę przekładamy do podłużnych lub okrągłych foremek przypominających kształt przekrojonych na pół jajek, można je kupić w internecie albo zrobić z plastikowych foremek po np. kinder suprise lub użyć różnych foremek od ciasteczek albo nawet głębokich łyżek, lub ukształtować folię aluminiową. W środek masy wkładamy kulki np. marble, z zabawek lub zwinięte z folii, które uformują nam otwór na “żółtko”.
Skusicie się na takie wegańskie danie? Smacznego!