Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Keto trufle al’a Ferrero Rocher czekoladowo -orzechowe

Keto trufle al’a Ferrero Rocher czekoladowo -orzechowe

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia: Keto trufle al’a Ferrero Rocher czekoladowo -orzechowe, czyli deser znany nam ze sklepowych półek. Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam wszystko z czekoladą, a więc musiałam koniecznie zrobić keto przepis na wykonanie kuleczek. Jest to oczywiście tłusta, bo ketologiczna wersja tych popularnych słodyczy, można powiedzieć, że fat bomb, czyli bomba tłuszczowa, którą spokojnie możemy spożyć zamiast kawy kuloodporej (lub razem).

Więc osobom na tradycyjnej diecie radze uważać z ilością kulek (lub zmienieniem nieco przepisu na bardziej fit), natomiast wszyscy na diecie niskowęglowodanowej na pewno będą zachwyceni smakiem. Jest to bardzo łatwy i szybki przepis nie tylko na święta- prawdziwe słodyczowe last minute! Zapraszam do mojego przepisu.

Keto trufle al'a Ferrero Rocher czekoladowo -orzechowe

Keto trufle al’a Ferrero Rocher czekoladowo -orzechowe

Składniki:

  • 50 g czekolady, około pół tabliczki (min. 85% kakao)
  • 100 g masła (najlepsze 82 %)
  • 60 g mleczka kokosowego z puszki (około połowa)
  • odrobina olejku rumowego/toffi lub słodzik smakowy
  • 30 g erytrolu lub innego słodziku (kilka łyżek)
  • 30 g ciemnego kakao w proszku
  • orzechy, nasiona, ciasteczka do masy (około 2 łyżki)
  • plus coś do obtoczenia trufli: zmielone orzechy, sezam, wiórki kokosowe

Wykonanie:

Potrzebny czas: 23 godziny

Keto trufle al’a Ferrero Rocher czekoladowo -orzechowe

  1. Przygotowujemy najpierw składniki.

    Masło musi być w temperaturze pokojowej, tak samo, jak mleczko, nie topimy go!

  2. Topienie.

    Następnie wlewamy do garnka odmierzone masło i pokruszoną czekoladę. Na małym ogniu roztapiamy je, ciagle mieszając.

  3. Dodajemy resztę składników.

    Dodajemy kakao i słodzik, mieszamy do połączenia składników.
    Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Można wstawić do lodówki.

  4. Następnie formujemy kulki.

    Malutkie lub duże, wsadzamy do środka migdał i obtaczamy je w wiórkach kokosowych (pozostałe 50 g) lub drobno posiekanych orzechach. Można też obtoczyć je w płatkach migdałowych, kakao, sezamie.

  5. Chłodz trufle w lodówce na co najmniej godzinę. Gotowe!

Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb) · Jak …

 Uwagi:

  • Trzymamy je w lodówce, bo może się roztapiać.
  • Trufle mogą być przechowywane w lodówce, w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni.

Skusicie się? Smacznego! 

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 190

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *