Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne, smażone kwiaty akacji.
Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim. Oraz zaskoczy gości! Zwłaszcza, gdy jest ciepły i taki chrupiący! Przepis na ten deser odkryłam przypadkiem, gdy podczas spaceru zobaczyłam te pięknie pachnące kwiaty i przypomniałam sobie, że są jadalne. szybkie zerknięcie do internetu przekonało mnie, aby zebrać kilka gałązek i wracając do domu zakupić mąkę. To cudowne, że podczas wędrówek po lesie i łąkach otaczających miasto można zebrać tyle dobrodziejstw: ziół, kwiatów, grzybów i od razu zrobić sobie z nich pyszny i zdrowy posiłek albo specyfik do pielęgnacji. Chrupiące, usmażone kwiaty są słodkawe i pyszne. Zapraszam do mojego przepisu.
![Smażone kwiaty](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a30.jpeg)
Przepis na smażone kwiaty akacji
Składniki:
- świeże kwiaty akacji, około 10 sztuk
- mąka razowa lub kokosowa
- woda (gazowana i zimna)
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy lub trzcinowy
Wykonanie:
Kwiaty dokładnie myjemy i odsączamy z wody.
![Smażone kwiaty](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a38.jpeg)
Teraz przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, soli wody.
![](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a36.jpeg)
Dodajemy tyle maki, aby było ono dość rzadkie. Najlepiej aby woda była gazowana i zimna, wtedy gotowe kwiaty będą bardziej chrupiące.
![Smażone kwiaty](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a3a.jpeg)
Teraz smażenie: rozgrzewamy olej na patelni, kwiaty kolejno zanurzamy w cieście i odciekamy przez kilka sekund. Kolejno smażymy przez chwilę z każdej strony. Smażymy dosłownie kilka minut.
![Smażone kwiaty](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a3d.jpeg)
Gdy kwiaty będą złotawo brązowe to znak, że są juz gotowe.
Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym.
![](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a41.jpeg)
Kwiaty są gotowe do podania, ale najlepiej jeść je od razu po przygotowaniu, gdy są ciepłe i pachnące. Potrzepujemy cukrem i zajadamy.
Możecie także zrobić, jak ja tutaj, czyli utworzyć bardziej okrągłe placuszki z ciasta i kwiatów- są łatwiejsze w smażeniu i wymagają dużo mniej tłuszczu.
Moja propozycja podania to jogurt grecki do polania i cukier waniliowy do posypania dania po wierzchu.
![](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a3f.jpeg)
Pamiętajcie, że…
Kwiaty (a także zioła, grzyby, itd) zbieramy zawsze gdzieś poza centrum miasta, najlepiej na wsi, nigdy nie przy głównej drodze.
![Smażone kwiaty](https://jaknaturalnie.pl/wp-content/uploads/2019/06/fullsizeoutput_a3e.jpeg)
Nie tylko akacja…
Jakie jeszcze kwiaty możemy smażyć? Możemy użyć w tym samym przepisie także innych rodzajów jadalnych kwiatów:
- cukinii
- białego bzu
- białej akacji
- fiołków
Podobne: Tarta makowa: prosta, szybka i bez pieczenia
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że kwiaty wyglądają apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!
myślę że na dzień Ojca jak znalazł :)
mam nadzieję, że zasmakuje :)