Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk

Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne, smażone kwiaty akacji.

Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim. Oraz zaskoczy gości! Zwłaszcza, gdy jest ciepły i taki chrupiący! Przepis na ten deser odkryłam przypadkiem, gdy podczas spaceru zobaczyłam te pięknie pachnące kwiaty i przypomniałam sobie, że są jadalne. szybkie zerknięcie do internetu przekonało mnie, aby zebrać kilka gałązek i wracając do domu zakupić mąkę. To cudowne, że podczas wędrówek po lesie i łąkach otaczających miasto można zebrać tyle dobrodziejstw: ziół, kwiatów, grzybów i od razu zrobić sobie z nich pyszny i zdrowy posiłek albo specyfik do pielęgnacji. Chrupiące, usmażone kwiaty są słodkawe i pyszne. Zapraszam do mojego przepisu.

Smażone kwiaty

Przepis na smażone kwiaty akacji

Składniki:

  • świeże kwiaty akacji, około 10 sztuk
  • mąka razowa lub kokosowa
  • woda (gazowana i zimna)
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub trzcinowy

Wykonanie:

Kwiaty dokładnie myjemy i odsączamy z wody.

Smażone kwiaty


Teraz przygotowujemy ciasto naleśnikowe z mąki, soli wody.

Dodajemy tyle maki, aby było ono dość rzadkie. Najlepiej aby woda była gazowana i zimna, wtedy gotowe kwiaty będą bardziej chrupiące.

Smażone kwiaty

Teraz smażenie: rozgrzewamy olej na patelni, kwiaty kolejno zanurzamy w cieście i odciekamy przez kilka sekund. Kolejno smażymy przez chwilę z każdej strony. Smażymy dosłownie kilka minut.

Smażone kwiaty

Gdy kwiaty będą złotawo brązowe to znak, że są juz gotowe.

Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym.

Kwiaty są gotowe do podania, ale najlepiej jeść je od razu po przygotowaniu, gdy są ciepłe i pachnące. Potrzepujemy cukrem i zajadamy.

Możecie także zrobić, jak ja tutaj, czyli utworzyć bardziej okrągłe placuszki z ciasta i kwiatów- są łatwiejsze w smażeniu i wymagają dużo mniej tłuszczu.

Moja propozycja podania to jogurt grecki do polania i cukier waniliowy do posypania dania po wierzchu.

Pamiętajcie, że…

Kwiaty (a także zioła, grzyby, itd) zbieramy zawsze gdzieś poza centrum miasta, najlepiej na wsi, nigdy nie przy głównej drodze.

Smażone kwiaty

Nie tylko akacja…

Jakie jeszcze kwiaty możemy smażyć? Możemy użyć w tym samym przepisie także innych rodzajów jadalnych kwiatów:

  • cukinii
  • białego bzu
  • białej akacji
  • fiołków

Podobne: Tarta makowa: prosta, szybka i bez pieczenia

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że kwiaty wyglądają apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 13

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

2 komentarzy

Zostaw swój komentarz