Przejdź do treści
Strona główna  →  Zdrowa żywność  →  Tarta makowa FIT: szybka i bez pieczenia | wegańska

Tarta makowa FIT: szybka i bez pieczenia | wegańska

Hej, kochani! Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pysznym przepisem: wegańska tarta makowa, którą dopiero co wynalazłam. Ciasto fit zrobiłam na Wielkanoc i muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowała. Do tego jest to bardzo zdrowe danie, zawiera dużo błonnika, białka i witamin.

Bardzo łatwo jest je przygotować, cała praca nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba jej piec. Jeśli kupicie gotową masę makowa, zamiast robić ją w domu, wykonanie tarty zejdzie wam jeszcze szybciej- całość wyjdzie krócej niż pół godziny! Dodatkowo możecie użyć tego samego spodu przy każdej innej zdrowej tarcie, cieście, babeczkach lub zrobić z niej pyszne trufle. Świetnie się lepi i zastyga. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić taką zdrową i smaczną tartę makową nie tylko na święta, zapraszam do przepisu.

Tarta makowa fit

Tarta makowa wegańska z czekoladą FIT

Składniki:

Kruchy spód to tarty:

  • 150 gramów wiórek kokosowych
  • 150 gramów orzechów (tu używam włoskich, ale mogą być inne)
  • małe opakowanie suszonych daktyli

Masa i polewa:

  • gotowa masa makowa w puszce lub składniki do jej wykonania
  • czekolada gorzka lub domowa polewa
  • bakalie, orzechy, dekoracja itd.

Wykonanie:

  • Najpierw łuskamy orzechy. Można oczywiście kupić już gotowe na wagę, ale mam w domu zapas włoskich i chciałam je do czegoś w końcu wykorzystać (zgodnie z zasada no waste).
  • Daktyle zalewam w szklance ciepłą, nie wrzącą wodą. Wystarczy tyle, żeby były zakryte. Muszą trochę zmięknąć.
  • Odmierzam orzechy i wiórka kokosowe i milę je razem w blenderze. Wystarczy zwykły, kuchenny blender- ja mam Braun. Nie trzeba ich zmielić na pył, chodzi bardziej o to, żeby drobinki się pod wpływem ciepła zaoleiły. Dzięki temu właśnie ciasto się będzie lepić.
bez pieczenia
  • Teraz blenduję daktyle na gładką masę.
  • Mieszam obie masy łyżką, a potem łączę i zagniatam placami tak, jak się robi kruche ciasto.
fit ciasto
  • Gotowe! Masa zaczyna się już ładnie lepić. Jeśli jest za sucha, można dodać trochę wody z daktyli. Wykładamy nią umytą foremkę. Dociskamy brzegi i lekko przyciskamy szklanką, żeby była w miarę równa, dość cienka warstwa. Tarta makowa jest parwie gotowa. Wstawiamy na chwilę do lodówki do zastygnięcia.
Tarta makowa

Tarta makowa FIT wegańska: uwagi:

Jeśli wyszło nam za dużo spodu, można zagiąć brzegi tarty tak, jak ja tu zrobiłam lub z tej masy możemy też ulepić pyszne daktylowe trufle. Znikają w mgnieniu oka!

Wody z daktyli nie wylewamy- użyjemy jej do posłodzenia kawy lub innych ciast i deserów. Jets to bardzo zdrowy sposób słodzenia.

Przygotowujemy masę makową lub tak jak ja zrobiłam- wylewamy do formy gotową masę ze sklepu. Można dodać do niej trochę pozostałych orzechów i bakalii, żeby była smaczniejsza.

Masa kupna jest słodka i też dość mokra- jeśli takiej nie lubicie, można ją zagęścić np. mąką kokosową lub budyniem.

Tarta makowa bez pieczenia
  • Rozprowadzamy masę równo i robimy polewę z roztopionej czekolady (najprościej-lub oleju kokosowego z kakao i cukrem) lub tak jak ja- można utrzeć czekoladę na tarce do warzyw tuż nad ciastem.
  • Gotowe! Prawda, że szybko i łatwo? Tarta makowa musi poleżeć chwilę w lodówce lub zamrażarce, najlepsza jest też po jednym dniu zastygania. Aczkolwiek moja nie dotarła nawet do drugiego dnia…Jest przepyszna!
Tarta makowa fit ciasto bez pieczenia

Tak wyglada gotowa Tarta makowa. Świetna do kawy, na każde święta i inne okoliczności. następnym razem na pewno spróbuję zrobić ją też z masą budyniową i owocami. Mniam!

Podobne: Świąteczne, wegańskie muffinki o smaku piernika.

Podoba wam się taki mega szybki i zdrowy przepis? Jeśli spróbujecie ją zrobić, dajcie znać, jak wyszła! Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 145

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.