Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was najprostszy możliwy przepis na skrzydełka z grilla w marynacie bbq. Jest to bardzo proste i szybkie danie zgodne także z dietami keto i carnivore, które może być bardzo smaczne, a jakie efektowne!
Ważne jest tylko, aby wybrać odpowiednie składniki i zachować umiar w spożyciu węglowodanów. Skrzydełka z grilla są miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką i aromatem dymu. Przygotowanie najlepszych skrzydełek z grilla jest szybkie i łatwe, do tego tanie i na pewno każdemu się uda. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w przygotowaniu pysznych keto skrzydełek z grilla, jeśli ci się podobają, zapraszam do mojego wpisu!
Zobacz: Keto szaszłyki z grilla i piekarnika, proste i szybkie
Skrzydełka z grilla w marynacie barbeque- przepis, jak zrobić
Składniki:
- skrzydełka- ok. kilogram
- 1 litr bulionu lub rosołu
- marynata:
- 4 łyżki przyprawy do grilla (pikantnej lub nie)
- 4 łyżki ketchupu keto lub domowego
- odrobina musztardy
- szczypta eytrytolu do smaku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, ew. ostra papryka
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 1 dzień
Skrzydełka z grilla w marynacie barbeque- przepis, jak zrobić
- Przygotowanie mięsa:
Odcinamy końcówki skrzydełek. Gotujemy bulion w garnku, wrzucamy mięso i gotujemy przez ok. 10 minut. Przekładamy je na durszlak i studzimy.
- Czas na marynatę:
Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Wrzucamy skrzydełka i nacieramy marynatą ze wszystkich stron. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (i/albo noc). Opcjonalnie dodajemy pikantne przyprawy.
- Grillowanie:
Skrzydełka trzeba wyjąć z lodówki przed grillowaniem, aby nie były zimne. Zamarynowane skrzydełka pieczemy na rozgrzanym grillu ok. 10 minut z każdej strony, pilnując i przewracając. Smacznego!
Uwagi, proste skrzydełka z grilla:
Podajemy skrzydełka udekorowane sosem lub pietruszką, można podać na keto z soczystą sałatką ze świeżych sałat.
Spróbujecie? Smacznego!