Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejne przepisy na pyszne i zdrowe dodatki do kanapek- pasta z awokado w kilku wariacjach smakowych.
Przepis na szybką i prosta pastę, którą dodałam całkiem niedawno cieszy się dużą popularnością i ciagle mnie pytacie o smakowite dodatki do takiego miksu. Dlatego dzisiaj mam dla Was kilka nowych przepisów, którymi możecie urozmaicić swoje kanapki, frytki, wrapy, burgery i sałatki. Podstawą potraw jest jeden przepis na smarowidło, który podawałam w tym poście.
Zobacz najpierw: Pasta z awokado, zdrowa alternatywa dla margaryny
Wszystkie pasty zostały już przeze mnie wypróbowane i muszę przyznać, że naprawdę są pyszne! Zapraszam do moich przepisów.
Jak zrobić pastę z awokado?
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, przyprawy włoskie
Wykonanie:
Podstawą przygotowania pasty jest oczywiście awokado, miękkie i dojrzałe. Przekrawamy owoc wzdłuż, wydrążamy miąższ i rozgniatamy widelcem w miseczce na gładką masę. Mieszamy pastę z oliwą i sokiem cytrynowym, przyprawiamy do smaku.
Pasta z awokado i pesto
Składniki:
- 2 łyżki pesto bazyliowego
Wykonanie:
Dodajemy do gotowej pasty z awokado (z poprzedniego przepisu) pesto i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku np. czosnkiem, suszoną cebulką, tymiankiem. Taka pasta może być również ciekawym dodatkiem do makaronu!
Pasta z awokado, twarożku i cebulki
Składniki:
- twaróg -150 g
- łyżka śmietany
- 1 cebula dymka
- łyżeczka oleju (np. lniany)
Wykonanie:
Dodajemy do wcześniej przygotowanej pasty rozmieszany ze śmietaną twarożek, olej i poszatkowaną cebulę dymkę, miksujemy i przyprawiamy.
Pasta z awokado, majonezu i jajka
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- nasionka czranuszki
Wykonanie:
Dodajemy do naszej pasty z awokado ugotowane na twardo jajka, majonez, najlepiej domowy lub organiczny, łyżkę soku z cytryny i łyżkę oliwy, miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Posypujemy czarnuszką i kropimy oliwą.
Pasta z awokado po indyjsku: z wędzoną papryką, curry i garam masala
Składniki
- mała cebulka
- szczypta słodkiej, wędzonej papryki
- szczypta kurkumy, curry lub garam masala
- sól i pieprz
Obieramy cebulkę i siekamy jak najdrobniej, dodajemy przyprawy oraz pastę i mieszamy wszytsko na gładką masę.
Pasta z awokado i cieciorki
- puszka cieciorki
- łyżeczka tahini
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- ew. świeża kolendra/pietruszka
Odsączamy puszkę cieciorki, blendujemy ją razem z tahini, a następnie z resztą składników, dodajemy naszą gotową pastę z awokado i mieszamy razem na gładka masę. posypujemy dobrze posiekaną kolendrą i kropimy oliwą.
Uwagi
- Pasty najlepiej przygotowywać chwilę przed podaniem i odstawić do lodówki, żeby smaki się połączyły, a masa zgęstniała.
- Pasty można jeść samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, wrapów, świeżych i pieczonych warzyw, frytek czy nachos.
- Potrawę najlepiej robić na świeżo, w małej ilości, bo przechowujemy je w lodówce pod przykryciem tylko do trzech dni.
Skusicie się na te smakowite i proste przepisy?
Smacznego!
2 komentarzy
anka
Wszystko fajnie, tylko po co ten olej?? Awokado samo w sobie jest tłuste – jest zbiornikiem zdrowego tłuszczu, po co jeszcze jakiś olej dawać?
Asia
Pewnie, żeby uzupełnić omega i żeby się jakoś smarowało…;)))