Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia: domowe trufle daktylowo-kokosowe fit.
Są to surowe trufle, które w smaku przypominają popularne Rafaello, nie tuczą i do tego są zdrowe. Bardzo łatwo sprawić sobie taką słodką przyjemność, nie tylko od święta. Chociaż ładnie opakowane z pewnością byłoby świetnym prezentem pod choinkę dla niejednego łasucha. A i nikt przy wigilijnym stole też by im się nie oparł! Polecam zamiast wypieków na Nowy Rok, Święta, urodziny, imieniny i inne wyjątkowe okazje, a także na co dzień do kawy. U mnie często goszczą, ponieważ czasem używam do słodzenia daktyli i mam ich w domu stały zapas, tak samo orzechów, bakalii i kokosa, ponieważ uwielbiam wszystko z kokosem. Zapraszam do mojego prostego przepisu!
Domowe trufle daktylowo-kokosowe- przepis na szybko
Składniki:
- Kilka świeżych daktyli (jeśli są gorszej jakości lub za suche, trzeba je chwilkę wcześniej namoczyć w szklance gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Wody potem nie wyrzucamy, od razu słodzimy nią kawę i trzymamy w lodówce. Smak świetny! A ile witamin!)
- Masło orzechowe (bez zbędnych dodatków, 100 % masło z orzechów lub domowe masełko z blendera)
- Kakao lub karob – ja lubię dużo
- Wiórki kokosowe, migdały i inne dodatki
Wykonanie:
Daktyle rozgniatamy widelcem na talerzyku, dodajemy tyle masła, żeby masa się lepiła i nie była zbyt rzadka (na ok. 6 daktyli łyżeczka masła). Dodajemy kakao i wiórki mieszamy wszystko. Lepimy kulki i możemy obtoczyć w wiórkach. Kulki dobrze jest wsadzić na chwilkę do zamrażarki lub nieco dłużej do lodówki, ale można je też zjeść od razu :) (Lub w ogóle nie lepić, tylko wyjeść masę łyżeczką :))
Domowe trufle daktylowo-kokosowe fit- jak zrobić?
Składniki:
- Pół szklanki świeżych daktyli
- zmielone orzechy np. włoskie
- kakao lub karob
- wiórka kokosowe, migdały, kakao, pokruszone orzechy lub pestki- do obtaczania kulek
- płatki owsiane błyskawiczne
- olejek waniliowy
Wykonanie:
Wystarczy orzechy wyłuszczyć, zmielić na drobno, zmielić w blenderze razem z odsączonymi z wody daktylami i kakao, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach lub w orzechach, kakao (lub mieć trzy rodzaje). Wsadzić do lodówki do stężenia.
Trufle daktylowo-kokosowe Rafaello, moje uwagi:
- Podstawą przepisu są daktyle plus coś dla konsystencji, więc przepis ten można modyfikować według tego, co mamy w domu, np. daktyle + zmielone orzechy.
- Kiedyś z braku masła dodałam pół banana i były nawet twardsze, smaczne, ale czuć było ten posmak banana, co trochę psuło mi koncepcję.
- Do masy można dodać także płatki owsiane, mąkę kokosową, pocięte bakalie, zmielone orzechy, masło kokosowe do uzyskania odpowiedniej gęstości
- Kulki obtaczamy w wiórkach, pokruszonych migdałach, kakao, orzechach lub pestkach, zmielonym cukrze kokosowym itd, na co akurat macie ochotę. Najlepiej podzielić masę na dwie / kilka części i zrobić kilka smakowitych wariacji smakowych
Podobne: “Rafaello”, domowe kulki kokosowe (keto, LCHF, low carb)
I już, w dosłownie kilka minut mamy słodycze pyszne, zdrowe i bez gotowania. I bez wyrzutów sumienia, bo w końcu to witaminy!
Smacznego :)
2 komentarzy
Subiektywne Piękno
Takie słodycze są najlepsze :)
ann
musi być pyszne!