Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was najprostszy możliwy przepis na keto naleśniki z białym serem twarogowym. Jest to naprawdę szybki i mało skomplikowany do zrobienia przepis na pyszne śniadanie czy deser, który na pewno zasmakuje wszystkim na diecie ketogenicznej.
Jak zrobić keto naleśniki? Gdy byłam dzieckiem, często jadłam naleśniki z serem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Świeże zwijało się w rulony, a te odsmażone na patelni składało na trzy części. Były pyszne! Ciepłe i rumiane, pachnące naleśniki jem do dzisiaj, ale w wersji keto. Na pewno są ich zdrową i ketologiczną alternatywą.
Nie sprawiają problemów podczas smażenia, a czas ich przygotowania to tylko kilka minut. Świetne same, jak i posypane stewią oraz z wszelkimi keto dodatkami: owocami, śmietaną, masłem orzechowym i czekoladowym lub nawet na słono. To moje ostatnio ulubione śniadanie. Jeśli was zainteresowałam tymi pysznościami, zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na keto naleśniki z białym serem
Jak zrobić keto naleśniki?
Składniki (3 porcje) :
- 3 jajka
- 3 łyżki gęstego, zmielonego białego serka (Bieluch, sernikowy)
- 3 łyżki mąki lnianej (lub kokosowa, migdałowa)
- ser mielony lub twaróg w kostce i łyżka śmietany
- olejek waniliowy
- erytrytol
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 5 minut
keto naleśniki z białym serem
- Przygotowanie
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski, dodajemy ser, odrobinę słodzisza. Miksujemy lub mieszamy na gładką pastę bez grudek. Powinna być dość lejąca. - Smażenie naleśników
Rozgrzej patelnię, wlej olej. Wylej porcję ciasta i smaż ok. 2 minuty z każdej strony do chrupkości. Tak przygotowane naleśniki muszą wystygnąć kilka sekund, a następnie przekładamy je wybranymi dodatkami.
- Nadzienie.
W misce mieszamy twaróg, śmietanę, erytrol i olejek waniliowy na gładką masę. Smarujemy naleśnik, zwijamy na 3 lub w rulony i jemy/ lub smażymy na patelni na złoty kolor. Posypujemy erytrytolem.
Podobne: Keto naleśniki z 2 składników, przepis podstawowy
Przepis na naleśniki ketogeniczne- uwagi:
Najlepiej jest podawać zaraz po usmażeniu, gdy są ciepłe i chrupiące. Ze słodkimi dodatkami na wierzchu, w zależności od upodobania: śmietanką, erytrolem lub cynamonem, stopioną czekoladą.
Możemy zrobić nadzienie z twarogu, białego serka, skyra, jogurtu lub nawet śmietany. Moje ulubione nadzienie to mascapone, serek i śmietanka z olejkiem waniliowym na słodko.
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!