Hej! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: Keto makowiec japoński, czyli tłuste i proteinowe ciasto, które jest zdrowe, smaczne i chociaż jest w wersji niskowęglowodanowej, bo nie zawiera cukru, margaryny ani mąki, to w smaku wcale nie ustępuje tradycyjnym słodkościom.
Idealnie wprost nadaje się na nadchodzące Wigilie i Święta, ale także do kawy i dla gości. Zrobienie tego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je także upiec z polewą oraz z dowolnymi dodatkami- owocami, orzechami. Keto ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie, po prostu przepyszne. Jeśli jesteście ciekawi mojego przepisu, zapraszam do dalszej części postu.
Keto makowiec japoński, bez glutenu, mąki i cukru- przepis, jak zrobić
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g maku niebieskiego
- erytrytol pół szklanki
- 2 jabłka
- 10 łyżek zmielone migdały
- łyżeczka skórka pomarańczowa
- aromat śmietankowy
- 120 g masła 82 %
- łyżeczka proszek do pieczenia
- ew. pokrojone drobno orzechy
- ew. polewa lub zmielony eytrytol do dekoracji
- ew. orzechy/ bakalie/wiórka/ owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Keto makowiec japoński– przepis, jak zrobić
- Najpierw mak.
przygotowujemy tradycyjnie mak: płuczemy, potem zalewamy wrzącą wodą w garnku, gotujemy w niej ok. 30 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 3 razy.
- Przygotowanie składników.
Jabłka myjemy, wykrawamy środek, obieramy i ścieramy/mielimy na średnich oczkach. Rozpuszczamy w kapieli wodnej masło, zostawiamy do wystudzenia.
- Ubijanie.
Jajka całe wbijamy do miski, ubijamy na sztywno z erytrytolem na gładką puszystą masę.
- Mieszanie.
Dodajemy do masy stopniowo resztę składników, cały czas mieszając łyżką: migdały, ostudzony mak, aromat, skórkę, proszek, ew, pokrojone drobno bakalie. Następnie dorzucamy starte jabłko, delikatnie mieszamy.
- Blacha.
Formę wykładamy papierem do pieczenia/ smarujemy masłem, przelewamy nasza masę. Pieczemy w nagrzanym na 175 stopni piekarniku ok. 50 minut, ustawienie góra-dół. Po wystudzeniu można udekorować według uznania-oprószyć erytrolem, polać polewą itd.
Podobne: Keto brownie orzechowe z czekoladą (bez glutenu, LCHF)
Skusicie się na moje zdrowe keto ciasto?