Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszny keto deser owocowy bez pieczenia: pyszny, najprostszy i najszybszy. Wykonuje się go dosłownie w kilka minut- wystarczy tyko zmieszać ze sobą łyżeczką wszystkie składniki. Nic prostszego i łatwiejszego!
Jest to mój zdecydowanie ulubiony deser, prawie codziennie jem go w małej ilości do mojej porannej kawy, a czasem zastępuje mi całe śniadanie, jeśli nie mam ochoty na jajka. Jest naprawdę pyszny, gęsty, tłusty i kremowy, warto go wprowadzić do swojej listy dań- oczywiście po adaptacji i odpowiednim wprowadzeniu do ketologicznego sposobu odżywiania. Jeśli macie smak na coś słodkiego, to polecam Wam mój prosty przepis na szybki keto deser.
Keto deser owocowy | szybki przepis ( keto, LCHF, low carb)
Składniki:
- Śmietana 30 %, bez karagenu/ mleko kokosowe z puszki
- jogurt grecki pełnotłusty/ serek mascapone
- łyżka oleju kokosowego
- porcja owoców jagodowych dostosowana do własnych max węgli
- erytrytol
- 2 łyżki- wiórka kokosowe
- dekoracja: pokruszone migdały, orzechy lub chipsy kokosowe, bita śmietana
- ew. olejki do ciast, np. rumowy, waniliowy, śmietankowy, pomarańczowy
- ew. pół miarki odzywki białkowej o niskich węglach
Wykonanie:
Potrzebny czas: 5 minut
keto deser bez pieczenia (LCHF, low carb)
- Przygotowujemy najpierw wszystkie składniki.
Odmierzamy owoce, ew, rozmrażamy. Zazwyczaj deser robię od razu w miseczce, w której będę go jeść i mieszam łyżką, ale można także zmiksować go szybko w blenderze. - Mieszanie
Do miski/blendera odmierzamy taką samą ilość gęstego (serek, jogurt) oraz rzadszego (śmietany, mleka). Mieszamy łyżką, następnie wsypujemy owoce, olej, etrytrytol i wiórka resztę dodatków smakowych- olejki, aromaty itd. - Miksowanie
Dokładnie mieszamy lub blendujemy razem do otrzymania gładkiej masy. Kosztujemy i można masę dosłodzić, zagęścić wiórkami lub rozrzedzić jogurtem czy mlekiem. - Dekoracja
Przelewamy do miseczki i dekorujemy wybrany sposób. Gotowe!
Podobne: Keto deser czekoladowy- pyszny, najprostszy i najszybszy
Uwagi:
Keto deser możemy też przyozdobić bardziej efektownie- chmurką bitej śmietany, polewą, posypką z orzechów lub migdałów.
Można go także zamrozić, aby otrzymać pyszne pseudo lody (raczej pseudo) :)
Smacznego! Ania