Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na surówka do obiadu z ogórkiem i kapustą. Taka surówka jest świeża i soczysta, wspaniała zwłaszcza na wiosnę, do majowego grilla.
Pyszna i do tego uniwersalna, będzie pasowała do większości tradycyjnych dań obiadowych. Także idealna na diecie keto i lchf, zawiera mało węglowodanów, a dodatek śmietany czy majonezu czyni ją pełną zdrowych tłuszczy. Domownicy na pewno ze smakiem przegryzą smakowite kotleciki z surówką. Skusicie się na mój przepis? Zapraszam!
Podobne: Keto curry po indyjsku | kurczak z krewetkami (lchf, paleo)
Surówka keto do obiadu z ogórkiem i kapustą, jak zrobić?
Składniki:
- 1/3 główki kapusta pekińska/ lub biała
- 1 długi ogórek zielony i/lub kiszony
- 1 pęczek koperku /lub suszony
- ew. mały pomidor
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany /majonezu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soku z cytryny lub białego octu winnego
- zioła ogrodowe, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Potrzebny czas: 5 minut
Surówka keto do obiadu z ogórkiem i kapustą, jak zrobić?
- Krojenie.
Myjemy warzywa. Kapustę drobno kroimy. Obranego ogórka kroimy na mniejsze części i szatkujemy, tak samo ew. pomidor. Wszystko razem można wrzucić do blendera, bo surówka będzie drobniutko krojona albo robimy to ręcznie.
- Mieszanie.
Koperek drobno siekamy. Kwaśną śmietanę łączymy z koperkiem, dodajemy soku z cytryny i oliwę. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Zalewamy surówkę i mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia na kilka minut przed podaniem.
Skusicie się na takie pyszne keto danie? Smacznego!