Witajcie, moi drodzy! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moja ulubioną, letnią sałatkę kolacjową. Jest pyszna i prosta do zrobienia, mimo, że mało odkrywcza to może kogoś zainspiruje do przygotowania zdrowego posiłku.
Taka kolorowa sałatka to doskonały pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, posiłek przed treningiem, lunch do pracy a także szybkie do przygotowania danie na każdy dzień. Jest niskokaloryczna i bardzo pożywna, do tego wegańska, choć oczywiście można wzbogacić ją jajkiem, avocado lub serkiem, aby była jeszcze bardziej wartościowa. Może być świetną, zdrową kolacją lub lunchem. Najlepiej jednak zjeść ją z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Dzięki temu będzie sama stanowić pełnowartościowy posiłek, bogaty w warzywa, białko i węglowodany. Więc jeśli podoba wam się taki zielony talerz, zapraszam do mojego przepisu.

Sałatka wegańska z młodym szpinakiem, czerwoną fasolką, pomidorkami i tofu
Składniki
- pół kostki tofu na osobę
- pół czerwonej papryki
- spora marchewka
- pół opakowania szpinaku -baby liści
- pół puszki czerwonej fasolki lub ugotowanej
- kilka liści kapusty pekińskiej
- pomidorki koktajlowe lub cały, duży pomidor
- oliwa z oliwek
- czosnek -ząbek, jak ktoś lubi
- przyprawa do sałatek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
Najpierw myjemy dokładnie wszystkie warzywa i odstawiamy do odsączenia wody. Przygotowujemy sos z przypraw, łyżki oliwy i wody. Obieramy marchewkę. Do miski wrzucamy fasolkę i pokrojone w kostkę tofu z papryką. Marchewkę tniemy obieraczką do warzyw w długie wstążki. dorzucamy pomidorki i na koniec drobimy palcami liście szpinaku. pamiętajcie, żeby ich nie ciąć nożem, tylko właśnie rwać na mniejsze kawałki. polewamy sałatkę sosem i mieszamy, doprawiamy do uznania.
Gotowe! Sałatkę można juz podawać na stół.

Może być świetną, zdrową kolacją lub lunchem. Najlepiej jednak zjeść ją z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Dzięki temu będzie sama stanowić pełnowartościowy posiłek, bogaty w warzywa, białko i węglowodany.
Podobne: Jajecznica z pomidorami i szpinakiem
Lubicie takie niskokaloryczne fit przepisy? Co jecie zazwyczaj na kolację? Asia