Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki z cukinii, z marchewką i jajkami. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim, także dzieciom, nawet niejadkom oraz zaskoczy gości!
Mamy środek sezonu na cukinie, więc mam ich w domu naprawdę sporo. Na szczęście podczas spaceru przypomniałam sobie wszystkie przepisy mojej babci na pyszne cukiniowe zupy, chlebek, ciasta i również te placuszki. Możecie wiec spodziewać się o wiele więcej przepisów wkrótce na blogu! To cudowne, że z tak zwykłego warzywa możemy zrobić sobie zdrowy i smakowity posiłek. Jest tyle opcji! Dzisiaj zaczynamy od przepisu na placuszki, które można zjeść zarówno na rozgrzewające śniadanie, kolację czy na obiad. Dzieci je uwielbiają! Są chrupiące, sycące, zdrowe i przepyszne! Jeśli was zainteresowałam, zapraszam do mojego przepisu.
Podobne: Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu
Przepis na chrupiące placki z cukinii
Składniki:
- większa cukinia
- 2 większe marchewki
- 2 jajka
- ok. pół szklanki mąki razowej
- łyżka kwaśniej śmietany /jogurtu
- sól, szczypta pieprzu, czosnek, kurkuma, zioła
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
Przepis na chrupiące placki z cukinii
- Obieranie.
Cukinię myjemy, okrawamy i obieramy, jeśli skórka jest za twarda. Jeśli jest przerośnięta, musimy ją wydrążyć. Marchwie obieramy. - Ścieranie.
Miąższ z warzyw możemy zetrzeć na ręcznej tarce lub zmiksować w blenderze. Odciskujemy nadmiar soku, solimy. Odstawiamy na chwilę i jeśli masa jest zbyt mokra, ponownie odlewamy. - Mieszanie ciasta.
Dodajemy do miski 2 jajka i mąkę, szczyptę soli i przyprawy. Dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Dobrze mieszamy wszystko łyżką, aż powstanie zwarte i zawiązane ciasto, jak na naleśniki. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki. - Smażenie.
Formujemy niewielkie, płaski placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, po około 2-4 minuty na złoty kolor. Między wykładaniem zamieszaj ciasto, by warzywa nie opadły na dno. Odsączamy na papierowej serwetce. Gotowe!
Uwagi:
Zamiast śmietany 18 % możemy użyć śmietany 12 %, jogurt naturalny, grecki lub dwie łyżki mleka. Zamiast jajek- siemię lniane dla wegan.
Placki z cukinii najlepiej jest podawać z jogurtem, śmietaną, tzaziki lub wybranym, słonym sosem. Moja propozycja podania to śmietana do polania i świeży pieprz ziołowy do posypania dania po wierzchu. Pychotka!
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że placki wyglądają apetycznie?
Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!