Hej, kochani. Dzisiaj mam dla was nowy przepis – zdrowe kotlety z sera żółtego w dwóch wersjach- wegetariańska, jako proteinowy i wapniowy dodatek do pysznego obiadu oraz jakie danie w diecie keto, które dostarczy nam pełno zdrowych tłuszczy.
Odkąd po raz pierwszy jadłam takie gotowe kotleciki z keczupem i warzywami dostępne w wielu barach w Czechach, bardzo mi zasmakowały i próbowałam zrobić domowe, podobne, które wyszłyby taniej i może miałby nieco lepszy skład. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity.
Fit placuszki są rumiane i pyszne, do tego sycą na długo, dlatego są idealnym obiadem czy posiłkiem śniadaniem przed treningiem, sprawdzą się też do burgerów i grilla! Jeśli chcecie się o tym przekonać, jakie są chrupiące, zapraszam serdecznie do mojego prostego przepisu.
Kotlety z sera żółtego (fit, wege, keto, LCHF, bez glutenu) przepis, jak zrobić
Składniki na 2 porcje:
- 25 dkg żółtego, prawdziwego, dość twardego sera (np. gouda)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki i tartej bułki (wersja wege)
- 2 łyżki panierki keto lub mąka kokosowa i zmielone siemię (keto, bez glutenu)
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, ew. curry i słodka wędzona papryka
Potrzebny czas: 15 minut
Kotlety z sera żółtego
- Przygotowanie.
Wbijamy jajko do miski. Na dwa talerze przesiewamy mąkę i siemię/bułkę.
- Krojenie.
Ser kroimy wzdłuż, w dość grube i długie plastry, jak na zdjęciu. Przyprawiamy do smaku.
- Panierka.
Plastry następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce/siemieniu. Smażymy na rozgrzanym dobrze tłuszczu, na rumiano i złoty kolor na średnim ogniu. Krótko, bo uważamy, aby ser nie wypłynął. Odwracamy z obu stron. Gotowe!
Podobne: Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw| fit, wege, bez glutenu
Keto wege kotlety, uwagi:
Kotleciki są bardzo sycące, najlepiej podawać je z keczupem do smaku. W wersji wege z ryżem i surówką, w wersji keto z warzywami i np. sosem z majonezu, jedzone jak nuggetsy. Pycha!
Podoba wam się przepis na takie pyszne kotlety? Ania