Żurek wegański wielkanocny | przepis z butelki

Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, świąteczne dania: zupa żurek w wersji wegańskiej, z butelki. Na naszym stole przecież nie może zabraknąć tego tradycyjnego dania!

Zrobienie tej zupy jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do gotowania możemy użyć gotowego żurku z butelki, który kupimy w okolicy świąt w każdym sklepie. Wiele osób boi się domowej roboty żurku, bo czasem może on się nie udać, nie warto jednak się tego obawiać, zdarzyło mi się to bardzo rzadko. A kupne nie umywają się smakiem! Nie trzeba również odmawiać sobie tradycyjnych smaków tylko dlatego, że tradycyjnie gotuje się je z mięsem. Wegańska wersja żurku jest równie pyszna, a do tego zdrowsza i chudsza.

Zazwyczaj żurek podaje się z jajkami, chlebem czy wędlinami. Ja polecam wersję z ziemniakami, które w kontraście do kwaskowato-słonej zupy wydają się nawet nieco słodkawe. Rzekomo jest to tradycyjny sposób góralski na wielkanocny żurek. Bardzo mi taki smakuje! Jesteście ciekawi przepisu na najprostszy możliwy domowy wege żurek? Zapraszam do mojego postu!

Inne przepisy wielkanocne: Domowy majonez, pełny zdrowych tłuszczy (fit, keto, lchf)

Przepis na Żurek wegański wielkanocny

Składniki:

  • 0, 5 litra żurku z butelki
  • ziemniaki- po około 3 na osobę
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • kilka ząbków czosnku
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 59 minut

Żurek wegański wielkanocny- 5 porcji

  1. Najpierw ziemniaki

    Obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, jak zwykle, zostawiamy do ostudzenia.

  2. Przygotowujemy bulion

    Siekamy cebulę i pora, przesmażamy je na oleju. Zalewamy bulionem, dorzucamy listki laurowe i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i ziele angielskie, następnie gotujemy 5-10 minut.

  3. Czas na żurek

    Do bulionu wlewamy żurek razem z mąką z dna butelki i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy sporo majeranku oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Trzymamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, aby nie zgorzkniały przyprawy.

  4. Gotowe!

    Doprawiamy żurek do smaku, lekko studzimy i podajemy z ziemniakami, chlebem, wegańskimi jajkami czy sojową al’a wędliną. Z podanych składników wychodzi pięć dużych porcji. Smaczego!

Żurek wegański, uwagi:

Najlepszy jest świeży i ciepły, podany z ziemniakami, chlebem, wegańskimi jajkami czy sojową al’a wędliną. Pycha! Nie tylko na wielkanocny stół.

Można robić żurek w wersji dłuższej i pracochłonnej, przygotowując własny domowy bulion z włoszczyzny zamiast tego z kostek.

Podoba wam się ten przepis? Prawda, że wygląda apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie taki upiec. Smacznego!

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 109

Jeszcze nikt nie ocenił! Bądź pierwsza/y!

Podobne artykuły

Zostaw pierwszy komentarz