Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki z kwiatów czarnego bzu. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis, który na pewno zasmakuje wszystkim oraz zaskoczy gości!
Podczas spaceru zobaczyłam te pięknie pachnące kwiaty i przypomniałam sobie, że rownież są jadalne, nie tylko czarne jagody bzu, znane z nalewek na przeziębienie od naszych babć. To cudowne, że podczas wędrówek po lesie i łąkach otaczających miasto można zebrać tyle dobrodziejstw i od razu zrobić sobie z nich zdrowy posiłek: w cieście naleśnikowym lub jako wegetariański i zgodny z dietą ketologiczną, LCHF i niskowęglowodanową. Chrupiące, usmażone kwiaty są słodkawe i pyszne. Zapraszam do mojego przepisu.
Przepis na placki z kwiatów bzu czarnego
Składniki:
- świeże kwiaty bzu, ok. 10 dużych kwiatostanów
- śmietana-1 łyżka
- 1 jajko
- twaróg tłusty -1/4 kostki
- mąka kokosowa-pół łyżki
- erytrytol do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
Przepis na placki z kwiatów czarnego bzu.
- Kwiaty rozkładamy na papierze, aby wyszły z nich wszystkie robaczki.
Potem je dokładnie myjemy i odsączamy z wody.
- Teraz przygotowujemy keto ciasto naleśnikowe z jajka, śmietany i mąki.
Powinno wyjść dość rzadkie.
- Pora na smażenie.
Rozgrzewamy olej na patelni, kwiaty kolejno zanurzamy w cieście i odciekamy przez kilka sekund. Kolejno smażymy przez chwilę z każdej strony. Smażymy kilka minut.
Gdy kwiaty będą złotawo brązowe to znak, że są juz gotowe.
Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym. Moja propozycja podania to śmietana do polania i erytrol do posypania dania po wierzchu.
Uwagi:
Możecie także zrobić, jak ja tutaj, czyli wymieszać odcięte z łodyżek kwiaty z ciastem i utworzyć okrągłe placuszki z ciasta i kwiatów- są łatwiejsze w smażeniu i obracaniu, wymagają mniej tłuszczu.
Placuszki można także zrobić w wersji bardziej fit zamiast ketologicznej i usmażyć je w prostym cieście naleśnikowym, tak jak w przepisie na placuszki z akacji:
Smażone kwiaty akacji, pyszny deser prosto z łąk
Podoba wam się ten przepis? Prawda, że kwiaty wyglądają apetycznie? Mam nadzieję, że spróbujecie je zrobić. Smacznego!