Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne, nie tylko świąteczne słodkości: makowiec wegański, czyli tradycyjne, makowe ciasto z bakaliami.
Idealne jest również na co dzień, do popołudniowej kawy, jak również dla niezapowiedzianych gości. Zrobienie tego smakowitego ciasta jest proste i zajmuje niewiele czasu. Możemy je upiec z dowolnymi bakaliami, im więcej, tym lepiej! Lub polać polewą czekoladową i posypać migdałami. Potrawa ta jest dietetyczna, fit i wegańska, idealna także na świąteczne przyjęcie w rodzinnym gronie. Ciasto jest więc nie tylko zdrowe i pyszne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli więc was zainteresowałam wegańską wersją tradycyjnego makowca, serdecznie zapraszam do mojego przepisu.
Makowiec wegański – przepis, jak zrobić
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki maku / 500 g gotowej masy makowej
- 50 g oleju kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny lub aromat
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
- 3/4 szklanki wiśni
- pół łyżeczki aromatu pomarańczowego i migdałowego
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
Makowiec wegański
- Przygotowanie maku
Suchy mak wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż cały płyn się wchłonie. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach lub zmiksować blenderem. Można też oczywiście użyć gotowej masy makowej, co polecam.
- Mieszanie
Do gotowego maku lub masy makowej dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i migdały oraz rodzynki, wiśnie, startą czekoladę i zapachy. Wszystko wymieszać.
- Próbowanie
Masę dokładnie wymieszać łopatką i spróbować, w razie konieczności dosłodzić i doprawić.
- Pieczenie
Dno tortownicy ok. 22 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Ostudzić i odstawić, najlepiej na całą noc.
Zobacz też: Keks jaglany, zdrowe ciasto idealne na święta
Makowiec wegański- uwagi:
- Im więcej bakalii, tym lepiej, co najmniej szklanka, najlepiej orzechów, migdałów, włoskich i słonecznika.
- Do gotowej masy dajemy ich dużo więcej, niż do maku!
- Aby podkreślić słodycz ciasta, dodaj szczyptę soli, albo więcej słodu, miodu, cukru itd.
- Makowiec można polać roztopiona czekoladą, lukrem lub polewą lub opruszyć cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że skusicie się na mój makowiec wegański! Smacznego! Asia