Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – zdrowa zupa czyli chłodnik ogórkowy. Jest to naprawdę prosty do zrobienia przepis i bardzo smakowity, zwłaszcza, gdy przyjdą pierwsze upalne dni i nie mamy ani ochoty gotować, ani tym bardziej jeść ciężkich, gorących i tłustych dań.
Zupa chłodnik z ogórków znakomicie ochładza i poprawia nastrój, jest też pyszna i bardzo zdrowa. Idealne danie na obiad lub kolację, bo robi się ją szybko i zawsze wychodzi, wystarczą tylko świeże ogórki, jogurt i trochę soli i zupa już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw jak koperek czy szczypiorek po prostu zachwyca. Zupa taka z dodatkiem jajka i ziemniaków syci na długo i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Jesteście ciekawi przepisu na chłodnik ogórkowy? Zapraszam do wpisu!
Przepis na chłodnik ogórkowy- najprostszy i szybki
SKŁADNIKI:
- duży pojemnik jogurtu naturalnego, greckiego, śmietany lub kefiru (lub miks)
- 6-8 gruntowych ogórków
- 1/2 ząbka czosnku lub czosnek w proszku
- sól i pieprz
- łyżka świeżego koperku
- dodatkowo ew: 2 jajka na twardo, ugotowane zimniaki
WYKONANIE:
Potrzebny czas: 24 minuty
Przepis na chłodnik ogórkowy
- Przygotowanie ogórków.
Ogórki dokładnie myjemy, obieramy cienko ze skórki i przycinamy ich końce. Blendujemy lub ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. Solimy i odstawiamy.
- Przygotowanie czosnku.
Czosnek rozgniatamy w prasce, solimy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy do ogórków. Dobrze mieszamy.
- Mieszanie.
Masę przelewamy do naczynia docelowego na zupę. Mieszamy ogórki z jogurtem, kefirem lub miksem nabiału. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym drobno koperkiem i solą- w razie potrzeby.
- Lodówka.
Wstawiamy gotowy chłodnik do lodówki na ok. godzinę do schłodzenia i przegryzienia się smaków.
- Dotaki.
W tym czasie możemy przygotować ewentualne dodatki. Gotujemy jajka na twardo i ziemniaki. Przed podaniem dodajemy je do talerza z chłodnikiem i posypujemy koperkiem.
Podobne: Zupa z dyni: pyszna i zdrowa, najprostszy przepis
Uwagi:
Chłodnik musi się przegryźć i schłodzić w lodówce ok. godziny przed podaniem. Aby jednak szybciej był zimny, składniki do jego przygotowania możemy wcześniej mocno schłodzić w lodówce.
Możemy podawać sam jako bardzo lekkie, dietetyczne danie albo z chlebem, ziemniakami i jajkami jako pyszne i sycące danie obiadowe.