Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepisy na pyszne i zdrowe desery- wegańskie lody z banana i owoców sezonowych, na przykład malin czy borówek.
Smakowite, domowe lody wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy mieć sezonowe owoce i bazę, dzięki której masa nabierze gęstości. W tym przepisie wykorzystuję banany, które są łatwo dostępne i niedrogie, w dodatku często i tak mrożę je z tej przyczyny, żeby resztki się nie zepsuły. Do masy można dodać też zmielone, namoczone orzechy, awokado, ananas, mleko kokosowe i inne zdrowe dodatki, na jakie mamy ochotę.
Lody zawsze wychodzą, są pyszne, kremowe i rozpuszczają się jak prawdziwe: do tego bez śmietany, bez cukru, jajek, właściwie składają się tylko z owoców. Są idealnym deserem dla każdego, nie tylko na diecie. Warto zawsze trzymać w zamrażarce zamrożone banany, wtedy szybko możemy zrobić sobie taki smakowity deser.
Wegańskie lody z bananem – fit przepis, jak zrobić
Składniki:
- dojrzały banan na osobę
- pół szklanki owoców- świeże lub mrożone
- mleko roślinne – 2 łyżki
- ksylitol lub stewia do dosłodzenia, jeśli borówki są zbyt kwaśne
- ew. polewa, posypka, dodatki
Sposób przygotowania:
Potrzebny czas: 10 minut
Jak przygotować wegańskie lody:
- Przygotowanie bazy
Banany kroimy w plastry i wsadzamy do zamrażarki. Najlepiej to zrobić dzień lub chwilę wcześniej.
- Owoce w przepisie
Możemy użyć gotowych mrożonek lub świeżych, wtedy również wyjmujemy je z zamrażarki po lekkim zmrożeniu.
- Miksujemy
Owoce wkładamy do blendera, wlewamy mleko i słodzisze i miksujemy razem na szybkich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowe! Możemy podawać
Lody możemy przygotować z każdych mrożonych owoców, ale podstawą są tutaj zamrożone banany, które dają lodom odpowiedniej, kremowej konsystencji.
Podobne: Lody proteinowe fit| z wanilią, gruszką i bananem
Wegańskie lody- jak podawać
Niektórzy robią lody z nie- zamrożonych owoców i wkładają je do zamrażarki po blendowaniu, na później, ale te technika gwarantuje to, że lody będą twarde jak kamień i będzie je trudno nawet wyjąć z pojemnika. Polecam robić domowe lody według tego przepisu.
Lody są od razu gotowe do spożycia, szybko się topią, więc warto robić od razu przed podaniem na stół. Możemy je podać w pucharkach lub na gofrach. Można też polać pyszny deser roztopioną czekoladą, ozdobić zmielonymi migdałami i kilkoma świeżymi borówkami. Pycha!
Skusicie się? Smacznego!