Witajcie, kochani! Dzisiaj mam dla was nowy fit przepis – Kremowa zupa z pieczonej papryki, czyli bardzo jesienny przepis na rozgrzewającą, zdrową i pyszną potrawę. Ta kremowa i aksamitna zupa jest tak kolorowa i pyszna, że umili nam nawet najbardziej szary i deszczowy dzień.
A z dodatkiem masła, śmietanki i serka topionego lub grzanek jest sycąca, spokojnie może nam zastąpić cały obiad czy ciepłą kolację dla przemarzniętych domowników. Uwielbiam ją sobie robić zwłaszcza teraz, w sezonie na bardzo tanie, jesienne warzywa z targowiska, które po prostu mają w sobie ten smakowity posmak. Jest to naprawdę prosty i szybki do zrobienia przepis i niezwykle pyszny, więc jeśli już was wystarczająco zachęciłam, zapraszam do dalszej części wpisu!
Kremowa zupa z pieczonej papryki, prosty przepis
SKŁADNIKI:
- 1 kg kolorowej papryki
- 1 duża cebula (lub dwie małe)
- litr bulionu warzywnego
- 100 g topionego serka
- śmietanka do zup
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- czosnek, słodka papryka, tymianek,
- sól i pieprz
- ew. 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut
Przepis na: Kremowa zupa z pieczonej papryki
- Przygotowanie papryki.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Myjemy i kroimy papryki na 2 części, wydrążamy środek z nasionami. Układamy na formie i zapiekamy przez około godzinę, przewracając je na drugą stronę co jakiś czas, aż do upieczenia.
- Studzimy.
Tak przygotowaną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy pokrywką na talerzu, zostawiamy do ostudzenia. Kolejno obieramy je ze skórki.
- Szkilmy cebulę.
Drobno kroimy cebulę, np. w kosteczkę, smażymy razem z czosnkiem na oliwie i maśle, na średnim ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając aż do zarumienienia.
- Mieszanie.
Potem wlewamy rozpuszczony wcześniej bulion i wszystko razem zagotowujemy kilka minut, na końcu wrzucamy nasze papryki i mieszamy.
- Przyprawiamy.
Dorzucamy szczyptę pieprzu i soli oraz papryki, ziół włoskich lub kurkumy. Doprawiamy do smaku, np. przecierem pomidorowym, ziołami.
- Miksujemy.
Trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut, potem dorzucamy pokrojony serek topiony, zagotowujemy co chwilę mieszając. Potem odstawiamy z ognia i miksujemy blenderem na krem z dodatkiem śmietanki.
- Koniec.
Rozlewamy zupę na talerze, nieco studzimy. Do każdej porcji dodajemy po dwie łyżki gęstej śmietanki i/ pokrojone w kostkę grzanki. Dekorujemy posiekaną pietruszką. Gotowe!
Podobne: Zupa z cukinią i fetą- letnia i dietetyczna
Uwagi:
Możemy podawać samą zupę jako bardzo sycące i ciepłe danie albo z chlebem, śmietanką lub grzankami jako cały obiad dla zziębniętych domowników.
Lubicie takie smakowite, jesienne zupy? Asia
1 komentarz
ekoparty
Dobrze to wygląda. Prezentuje się bardzo pomysłowo. Talerze z klasą!