Hej, kochani! Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pyszne słodkości: fit ciasto z truskawkami i jogurtem. Jest to mój ulubiony przepis, który kojarzy mi się z końcem szkoły i wakacjami.
Moja mama zawsze piekła mi to ciasto na zakończenie roku szkolnego, do tego zawsze był kompot z rabarbarem. Pychotka! Ma ten klimat końca maja i pierwszych, letnich upałów. Natomiast samo ciasto jest proste i w smaku rewelacyjne. Pamiętajmy jednak, aby wszystkie składniki do jego wykonania były w temperaturze pokojowej. Wtedy wychodzi nam pyszne; miękkie i wilgotne w środku, ale na zewnątrz rumiane i chrupiące. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje! Idealne do popołudniowej kawy i na deser. Jest to też szybkie rozwiązanie w sytuacji, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Możemy je upiec nie tylko z dodatkiem truskawek, ale i porzeczek, agrestem lub dowolnymi owocami, świeżymi lub z kompotu, a nawet zrobić wegańską wersję tego specjału z kruszonką. Piekłam je już kilka razy i zawsze wyszło pysznie. Nie wyobrażam już sobie lata bez tego ciasta- jest tak proste do zrobienia. Skusicie się na moje zdrowe fit ciasto truskawkowe? Zapraszam do przepisu!
Fit ciasto z truskawkami- przepis
Składniki:
- 350g jogurtu -naturalnego, greckiego itd.
- 500g mąki pszennej tortowej
- 200ml oleju
- 1 szklanka cukru/słodzisza
- 3 średnie jajka
- 400g świeżych truskawek
- cukier/olejek wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Przepis na fit ciasto z truskawkami
- Przygotowanie truskawek.
Myjemy je, obrywamy szypułki i kroimy na dwie części.
- Przygotowanie składników.
Jogurt, jajka oraz olej powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy kolejno do miski jajka i miksujemy dokładnie z cukrem na puszystą masę.
- Mieszanie składników.
Dodajemy do masy kolejno olej, jogurt i sok z cytryny. Mieszamy je dokładnie łyżką. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników. Masa powinna być gęsta, zwarta.
- Wylewamy.
Gotową masę wylewamy na blachę, posmarowaną masłem i / wyłożoną papierem do pieczenia. Na samym wierzchu układamy truskawki, przekrojone na pół, przecięciem do góry.
- Pieczemy
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C -góra i dół. Pieczemy ok. godzinę do suchego patyczka. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Podobne: Ciasto z rabarbarem- szybki i łatwy przepis
Uwagi:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je chwilę przed pieczeniem.
Mieszanie ciasta musi być uważne,: jajka z cukrem blendujemy lub miksujemy, ale potem masę można domieszać tylko delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
Po przestygnięciu gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, cynamonem, zrobić polewę czekoladową lub wzorek z bitej śmietany. Zawsze jest pysznie.
Smacznego!